• Carel le Brun

Voettocht voor vrede

HEEMSTEDE Met een vredesmars van 375 kilometer van het Duitse Bad Pyrmont naar Heemstede wil de 67-jarige Helmut Eichmann stilstaan bij het leed dat oorlogen veroorzaken en het belang van het bewaren van vrede. De gepensioneerde leraar met de beladen achternaam is in Bad Pyrmont, een gemeente waarmee een groep Heemstedenaren sinds jaren warme banden onderhoudt, afdelingsvoorzitter van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Deze bond zet zich in het onderhoud van begraafsplaatsen met Duitse oorlogsslachtoffers buiten Duitsland.

Eichmann vertrok 19 augustus uit zijn woonplaats en bereikte na tien dagen lopen de Nederlands grens bij Rekken. Daarna volgde etappes naar Barchem, Klein Amsterdam, Nieuw Milligen, Hoef, Almere en Amsterdam alvorens op 6 september bij het raadhuis van Heemstede de tocht af te sluiten.

Op het raadhuis wordt hij rond 16.30 uur ontvangen door gemeentesecretaris Willem van den Berg en de veteranen Ab van Leeuwen, Jeroen van het Hof en Niek van Keppel. Namens de Heemstedenaren die een band onderhouden met de Duitse gemeente is Evelyn Lautenslager aanwezig. Zijn zware rugtas kan eindelijk af en er is tijd voor koffie. Eichmann legt nog maar eens uit dat hij geen familie is van de beruchte oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann en dat zijn achternaam in Duitsland veel voor komt. ,,Onze generatie mag zich gelukkig prijzen, tot nu toe geen oorlog te hebben mee gemaakt. Maar de toestand in de wereld is zorgelijk. Dat geldt niet alleen voor de situatie rond Noord-Korea, maar ook de situatie in Rusland en de Oekraïne. Een verbetering is niet in zicht. Wij moeten leren van het verleden".

Tijdens zijn voettocht legde Eichmann bloemen bij diverse oorlogsmonumenten. Hij bezocht ook Joodse begraafplaatsen. Na de ontvangst op het raadhuis gespt Eichmann nog eenmaal de zware rugtas om, waarna het bescheiden gezelschap zich naar de oorlogsmonumenten op de Vrijheidsdreef begeeft. Bij het herdenkingsmonument legt hij bloemen neer en bij het Joods herdenkingsmonument een steentje (bloemen vergaan, steen is eeuwig). Het valt hem op dat er bij de 162 vermelde namen van vermoorde joodse inwoners van Heemstede veel Duitse namen staan. ,,Duitse families die voor het naderend gevaar Duitsland ontvluchtten, maar hier in Heemstede alsnog werden weggevoerd", aldus van den Berg. De gemeentesecretaris informeerde de Stichting Joods Monument Heemstede over het Duitse bezoek aan het monument. Vanuit die Stichting bestond geen bezwaar en de aanwezige veteranen kunnen de actie van Eichmann wel waarderen. ,,Hij kon er ook niets aan doen".

Tijdens zijn tocht overnachtte Eichmann bij particulieren, kloosters, een opvanglocaties voor asielzoekers en hotels. Ook voor zijn laatste nacht heeft hij onderdak gevonden. Gemeentesecretaris van den Berg biedt hem in zijn woning een bed aan. Eichmann maakte twee jaar geleden al een vergelijkbare voettocht naar Rusland, maar of er nog een vervolg komt op deze tocht weet hij nog niet. ,,Eerst maar eens bijkomen van deze tocht".