• wijnand burger

'In de stress om een beeldje'

Soms blijft het me verbazen wat er hier in Zandvoort allemaal gebeurt. Wordt er een nieuw plein ingericht en het beeldje van Kees Verkade niet in de juiste richting teruggezet, dan raakt iedereen hier in de stress. NH-nieuws, lokale krant, nieuws site's, sociale media en zelfs politieke partijen worden opgetrommeld om de gemeente onder druk te zetten om het Vissersmannetje weer naar zee te laten kijken. Alsof er geen andere belangrijke dingen gebeuren in ons dorp.

Neem bijvoorbeeld discotheek Chin Chin. Werd de ondernemer enkele maanden geleden nog beloond met een taartje door de burgemeester, omdat hij zo goed overlegde met de werkgroep Centrum. Omwonende hadden geklaagd over doordringende bastonen die uit het pand kwamen. De oplossing was even simpel als eenvoudig: Het volume knopje van de bas is iets teruggezet en weg was het probleem.

Helaas brak er in de Chin Chin (en op de straat ervoor) een vechtpartij uit in de Nieuwjaarsnacht. Als sanctie wordt de ondernemer gesommeerd zijn zaak (vervroegd) te sluiten. Nota bene in de vakantieweek van 18 tot 24 februari. Of de maatregel terecht is of niet, ga ik hier niet op in. De burgemeester gaat over Openbare Orde en Veiligheid en dat lijkt mij al een zware verantwoordelijkheid genoeg.

Wel valt mij het volgende op. We leven in een rechtsstaat. Of de ondernemer eerder op de hoogte was van de naderende sluiting van zijn bedrijf weet ik niet, maar 6 februari wordt het persbericht verspreid over zijn straf. De ondernemer heeft dus bijna geen tijd (slechts twaalf dagen) om bezwaar te maken. Dat kan hij doen bij de bezwaarcommissie van de gemeente. De behandeling duurt enkele weken. Maar daarmee krijgt hij geen uitstel van zijn straf. Daarvoor moet hij weer bij de rechtbank zijn. Daar kan hij al of niet een voorlopige voorziening krijgen tot uitstel van de sluiting van zijn zaak.    

Hoop gedoe voor een maatregel die door onze niet democratisch gekozen eerste ambtenaar wordt genomen. Of zou de burgemeester op het laatste moment de straf weer voorwaardelijk maken, zoals bij die boete bij de geluidsovertreding van de DTM races? Het heeft iets lachwekkendst, maar laten we het toch hopen. Maak recht wat krom is en dan kunnen we weer gezamenlijk met het Vissersmannetje recht de zee inkijken.