• Reddingspost Noord

'Een burgemeester met een visie'

In een enquête van de gemeente wordt aan onze inwoners gevraagd welke eigenschappen de nieuwe burgemeester moet hebben. Veel mensen geven aan dat hij over een visie moet beschikken. Is er gebrek aan visie, vraag je je dan af? Dat zou geen leuk compliment zijn voor zittend burgemeester Niek Meijer.

Laat ik eens twee zaken van zijn portefeuille veiligheid onder de loep nemen. In 2013 is er een nieuwe brandweerkazerne in Noord gebouwd. In de winter is er daar ook ruimte om de boten van de reddingsbrigade te stallen. Het prachtige gebouw is in duinzandkleurige baksteen opgetrokken en zal wel een paar slordige miljoenen gekost hebben. Het dient als vervanging van de verouderde kazerne in de Duinstraat. Alles tip top in orde zou je zeggen.

Men had uitgerekend dat de wagens binnen de wettelijke norm een brand in het dorp kunnen bereiken. Helaas was men wel vergeten dat een deel van de brandweerlieden in het centrum wonen. Die moeten nu eerst naar Noord rijden om vandaar uit weer naar het dorp terug te keren om de brand te blussen. Daardoor is de wettelijke norm moeilijk haalbaar. Men besloot toen maar om twee ploegen te vormen en de oude kazerne in de Duinstraat open te houden voor de ploeg uit het centrum. Helemaal krankzinnig werd het toen men voor deze oude kazerne een nieuwe locatie ging zoeken om nog sneller uit te kunnen rukken. Scheelde weer een halve minuut. Goddank werd die niet gevonden en is dat geld ons bespaard gebleven. Maar met visie heeft het niets te maken eerder met een aan waanzin grenzend adhoc-beleid.

Zou hier lering uit getrokken zijn? Vergeet het maar. We hebben twee reddingsposten op het strand die beiden dringend gerenoveerd moeten worden. Wat is er mooier om één post te bouwen, beetje centraal gelegen met alles er op en eraan. Nee, eerst wordt post Ernst Brokmeier op de huidige locatie opnieuw opgebouwd. De kosten worden twee maal duurder dan begroot: zo'n 1,2 miljoen. Daar ontstond een kinderachtige ruzie over. Wethouder Joop Berendsen zei dat de opgestelde begroting niet deugde (wat je niet hoort te zeggen over het werk van je voorganger) en oud wethouder Gert Toonen zei daarop dat Berendsen loog en dat hij er geen zes ton, maar er slechts anderhalve ton naast zat (vond hij zeker nog binnen de normen).

Maar we zitten nu straks wel, net als bij de brandweer met een dure moderne post 'Ernst Brokmeier' en met de oude post 'Piet Oud', waar voor renovatie geen geld meer is. Erg is ook dat voor iets meer geld de botenstalling winterbestendig gemaakt kan worden op de nieuw te bouwen post. Kunnen de boten 's winters bij de post op het strand blijven en zijn we af van dat milieuvervuilende gesleep naar de brandweerkazerne en terug. Scheelt ons ook weer geld want een eenvoudig trekkertje om de boten naar zee te trekken volstaat dan. De twee landrovers kunnen de verkoop in.

Je kunt al deze geldverspilling natuurlijk niet alleen op het bord van de burgemeester gooien. Wethouders en gemeenteraad hebben evenveel schuld. Maar de burgemeester stond er wel bij en keek er naar. En je kunt net zo lang kijken als je wilt, maar je moet het ook zien. Ik hoop daarom dat de nieuwe burgemeester een betere visie heeft en deze megalomane geldsmijterij kan indammen.