• Wijnand Burger

'Gekte rondom Formule 1'

Als het over de Formule 1 gaat, breekt in dit dorp de gekte uit. Hotelkamers worden volgend jaar mei al voor 2000 euro per nacht verhuurd, terwijl de exacte datum nog niet bekend is. Natuurlijk wel vooraf betalen en geen geld terug bij een verkeerde gok. Bij een makelaar kan je je nu al inschrijven om je huis te verhuren onder de titel: 'Laat geen geld liggen'. Terwijl Pro Rail wat prutst aan zijn bovenleidingen zijn er plannen om vanaf IJmuiden passagiers via de zee naar Zandvoort te vervoeren. Het zal maar hard waaien... Natuurliefhebbers worden verzuurde psychologische patiënten genoemd. Onze milieupartij waagt het niet om voor zijn principes uit te komen en zet zich wanhopig in om de plastic afvalbordjes van de eetkraampjes te vervangen door papieren alternatieven. En waag het niet om iets negatiefs te schrijven, want je bent meteen een uit het riool gekropen journalistieke rat.
Ik moet er hartelijk om lachen. Net als Bernard van Oranje die de sponsoring van Heineken en de 4,1 miljoen van de gemeente aan zijn circuit ten goede ziet komen. Als het om die racemonsters gaat, verandert het voltallige college en de gehele gemeenteraad in autogekken. Maar diezelfde bestuurders schromen er niet voor om ongeveer 18 parkeerplaatsen in het centrum weg te halen. Ze hebben alle mogelijke vierkante meters in het LDC benut voor de bouw en nu moet de boel ook nog een beetje opgeleukt worden met groen. Natuurlijk niet aan gedacht van te voren, dus dan maar parkeerplaatsen weghalen. Wat nou autoliefhebbers ?
Door de sloop van de oude Mariaschool en de rug aan rug woningen hadden we het mooiste centrum van Nederland kunnen hebben, maar nee zo veel mogelijk vierkante meters moesten weer verkocht worden als bouwgrond. Lekker voor de gemeentekas. Door de Princesseweg komt nu in twee smalle rijstroken bus en vrachtverkeer te rijden in twee richtingen, vlak naast de twee scholen en een peuteropvang. Hoe krijgen ze het verzonnen. Visie is nu eenmaal niet hun sterkste punt. Lijkt me verstandig om daar een noodhospitaaltje in te richten voor de schooljeugd die de overkant niet haalt.
Misschien moeten we de Grand Prix door de straten van Zandvoort laten rijden, net als in Monaco. Door de gekte wordt alles gesloopt wat in de weg staat, want dan kan alles. Na de race is er dan ruimte genoeg voor de bewoners om te parkeren.