• Eigen Foto

'Kwaliteitsteam Kustzone'

Er is een nieuw team in Zandvoort opgericht: Kwaliteitsteam Kustzone. Het team bestaat uit twee architecten en een specialist op het gebied van toerisme en economie. Ze hebben een visie ontwikkeld: "Zandvoort, waar de metropool de kust kust." Maar als je jezelf kwaliteitsteam noemt, verwacht ik wel een rapport met enige klasse. Ik wil dan nog wel voorbij gaan aan hun vakjargon, zoals 'guidelines' als ze gewoon richtlijnen bedoelen. Verder gebruiken ze termen als 'flexibel en adaptief vermogen' en 'on brand'. Maar als je iedereen op de gemeentewebsite vraagt om een zienswijze op dit rapport te geven, schrijf het dan in begrijpbaar Nederlands.

Daarnaast is het rommelig geschreven. Zinnen worden niet afgemaakt en ze gebruiken nog de oude naam 'Bouwes Palace' nota bene als icoon van de Metropool. Verder heeft het veel weg van het kampioenschap open deuren intrappen: De duinen en het strand zijn voor recreatie, het dorp voor het dorpse leven en in het entreegebied worden de bezoekers ontvangen. De entree moet dan een stadse uitstraling krijgen. Ook moeten daar de evenementen plaatsvinden. Dat laatste is natuurlijk helemaal onzinnig. Ik zie de Amsterdamse avond zich al afspelen op het Van Fenemaplein: weinig bezoekers en de flatbewoners horendol.

Mijn zienswijze kunnen ze alvast krijgen. De eerste grote denkfout is dat ze schaarste willen creëren aan parkeerplaatsen op de boulevard. Hun bedoeling is het openbaar vervoer te stimuleren. Nu is er hier al eens een wijk gebouwd 'Park Duinwijk' met weinig parkeerplaatsen, omdat het vlakbij het station lag. Wat een miskleun was dat. Die fout moeten we niet een tweede maal maken. Laten we er dus nu eens van uitgaan wat onze bezoekers zelf willen. Gezinnen hebben geen zin om met hun kinderen, koelbox, strandspullen, parasols en weet ik niet wat naar het strand te banjeren. Ze willen zo weinig mogelijk sjouwen. Ook als je 's avonds op het strand gaat eten, wil je niet ver lopen. Zelfs al maak je nog zoveel aantrekkelijke looproutes met nog zoveel 'on brand' belevingen, zoals in het rapport staat.

Natuurlijk moet je mensen proberen te verleiden met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Dat doe je door snelle en veilige fietspaden aan te leggen naar het centrum en strand. Nu eindigt het fietspad langs de oude trambaan midden in een bejaardenoord en het Vissers-fietspad stopt op een drukke weg. Lekker veilig voor een gezin. Verder kan buslijn 80 doorgetrokken worden naar het strand en maak dan wat leuke haltes op de boulevard. Gaat wat geld kosten, maar we dragen al jaren bij aan het mobiliteitsfonds. Daarvan mag best eens wat geld naar ons terugkomen.

De tweede grote denkfout is dat ze het Metropoolgebied los zien van het dorp. Over het Metropoolgebied fantaseert het rapport: "Stedelijk mag ruw zijn. Niet alles is gepolijst. Het is robuust. Niet tuttig" en "Het gebied appelleert aan mensen met een behoefte aan stedelijk aanbod." Zouden de strandbezoekers die met de trein komen behoefte hebben aan stedelijk aanbod? Volgens mij willen ze zo snel mogelijk naar het strand.

Dan over het dorp: "Traditioneel en kleinschalig in de menselijke maat. Vooral voor de Zandvoorters zelf, daarna verblijfsbezoekers en pas daarna zowel binnen- als buitenlandse dagbezoekers. Dit deel van Zandvoort is het historische vissersdorp in een hedendaags jasje." De werkelijkheid is natuurlijk dat alles in elkaar overloopt. In het centrum moeten de hotels, restaurants, terrasjes en andere voorzieningen ook een stedelijke kwaliteit bieden, willen we toekomstbestendig zijn. Ze denken zeker dat er alleen maar dorpelingen zomers op de terrassen van het Kerkplein zitten.

In hun visie over de duinen slaat het rapport helemaal door: "De duinen worden gekenmerkt door grillig reliëf en hebben de neiging de verharding van de badplaats te overmeesteren. Niet aangeharkt, maar los, ruig en dynamisch. Hekken worden zoveel mogelijk vermeden of aan het zicht onttrokken (?) Tuinieren wordt hier vermeden. Duinen laten zich niet vatten in plantenbakken."

Je begint je als inwoner echt te schamen voor die onzin, in opdracht van onze gemeenteraad op onze kosten gefabriceerd. Zouden de opstellers van het rapport wel eens in Zandvoort geweest zijn? Waarom laat het college zich zo'n wangedrocht door hun strot duwen? Ze willen het nog serieus in de gemeenteraad bespreken ook. Ik hoop dat ik dan mijn lach kan inhouden.

De metropool kan nog zoveel de kust kussen, ik word er in elk geval niet opgewonden van.