• Eigen Foto

Zandvoort is achterlijk broertje van Haarlem

ZANDVOORT Onze ambtenaren zijn door Haarlem opgeslokt. Doel van die fusie is natuurlijk efficiëntie voordeel. Het moet geld opleveren. Maar doet dat het wel? Op 1 januari 2018 zijn de kosten van de ambtelijke samenwerking nog 8,9 miljoen euro. In 2019 zijn de kosten al opgelopen tot 10 miljoen euro. Er komen zelfs nog extra kosten voor projecten bij zodat de uitgaven richting de 11 miljoen gaan. Geld gaat het dus niet opleveren, maar krijgen we er dan iets goeds voor terug? 

Een betrouwbare bron wees me op enkele zaken, die gewoon open en bloot op het raadsnet van Haarlem staan. De stukken zijn openbaar, maar je moet wel weten waar het staat. Toevallig stelde OPZ en de VVD er ook al vragen over in de commissievergadering. Wat blijkt? Informatie die Haarlemse raadsleden krijgen worden zelden met Zandvoort gedeeld. Het is echt schokkend. 

Enkele voorbeelden;

1. Bij informatie over armoedebeleid krijgen raadsleden in Haarlem ook inzicht in de gegevens over inwoners van Zandvoort. De gemeenteraad van Zandvoort krijgt bij diezelfde rapportage alleen inzicht in gegevens over hun eigen inwoners.

2. De regio kalender staat wel op de agenda voor commissie en Raad in Haarlem, maar de raad van Zandvoort heeft nog niets toegestuurd gekregen en weet inhoudelijk van niets, terwijl in de notitie staat dat de inhoud tot stand is gekomen na een intensieve samenwerking met college en raad van Zandvoort.

3. Het rapport van de commissie voor bezwaarschriften van inwoners en bedrijven van zowel Haarlem als Zandvoort wordt alleen aan de raadsleden in Haarlem verstuurd.

4. Als de aandeelhouders van Spaarnelanden (Haarlem en Zandvoort) opdracht hebben gegeven voor een kostbare pilot (iZoof) waardoor de juridische entiteit wijzigt, wordt de gemeenteraad Haarlem geïnformeerd maar Zandvoort niet. 
5. Het ergste is nog dat er in de regionale activiteit agenda staat dat strandbezoekers buiten de regio dienen te parkeren en dat dat de instemming heeft van het college Zandvoort. Je vraagt je af of ze wel een gezond verstand hebben daar in Haarlem. We worden gewoon als een ondergeschoven kindje beschouwd. De ambtelijke samenwerking was bedoeld om bestuurskracht van de raad van Zandvoort te versterken. Helaas lijkt het erop dat het eerder zwakker wordt. Terwijl de VVD tegen een ambtelijke fusie is, hebben ze bij haar eigen wethouder Ellen Verhey de fusie in haar portefeuille gedonderd en moet zij het bovendien nog opnemen tegen een professioneel en krachtig directie team van Haarlem. Haar onderhandelingspositie is als een rietstengel aan de waterkant, je kunt niet weg en moet alle winden trotseren.

6. Als afsluiter noem ik een rapport waarin de gemeente Haarlem zelf al vaststelt dat hun dienstverlening niet aan de Zandvoortse verwachtingen voldoet en de samenwerking minder efficiëntie voordeel oplevert dan beoogt. Er staat te lezen dat ze een half miljoen winst wilden maken op Zandvoort, die schoften. Ze hebben nota bene vele miljoenen extra van ons gehad voor de organisatie van de Formule 1. Toch voelen ze zich nog tekort gedaan en vragen nog meer geld: het college van Haarlem heeft in een raadsbrief aan haar gemeenteraad laten weten, dat wat haar betreft er nog meer geld van Zandvoort zal worden gevraagd voor het organiseren van de F1 en voor de inzet van hoger management.

Aalsmeer heeft recent de ambtelijke samenwerking met Amstelveen opgezegd omdat de kosten in 6 jaar tijd gestegen waren van 11 naar 20 miljoen. Zal me niets verbazen als Zandvoort eind 2023 moet constateren dat dat bij ons ook het geval zal zijn. Die Haarlemmers zijn gewoon een rupsje nooit genoeg. Voor die 11 miljoen zou je in Zandvoort een ambtenarenapparaat met een gouden rand kunnen bouwen. Met smart wacht ik dan ook de evaluatie af… 

Wijnand Burger