• Wijnand Burger

Zijn ze nou belazerd?

Ik fiets in de (verlengde) Haltestraat richting spoorweg en zie het knipperlicht aan gaan. Snel probeer ik te zien of de trein uit Haarlem komt. Niet dus, de trein vertrekt uit Zandvoort en staat nog doodgemoedert op het perron. Dat betekent 4 minuten wachten voordat hij richting Haarlem kachelt. Lijkt een eeuwigheid. Dan sla ik aan het mijmeren. Nu gebeurt dat nog maar twee maal per uur, maar Pro Rail is van plan de capaciteit te verhogen. "In de zomer en bij evenementen kunnen er wel 12 treinen per uur naar Zandvoort komen," meldt wethouder Verheij verheugd op de gemeentesite. Als die aankomen en weer vertrekken is de overweg dus nog maar een paar minuten per uur open.

Dat wordt dus omrijden via de Van Speijkstraat. Maar dan moet je je weer door al die overstekende mensen uit die twaalf treinen worstelen. Dan maar via de overgang van de Sophiaweg. Een heel end om en je zult zien dat de spoorbomen voor je neus dichtklappen met al die treinen. Mij benieuwen hoe dat in Overveen zal gaan, waar het hele dorp door de spoorlijn doormidden wordt gesneden. De spoorbomen gaan daar praktisch niet meer open.    

Zo mijmer ik maar door, want wachten duurt lang en er gebeuren veel rare dingen in het dorp. De ouderenpartij (OPZ) vraagt zich bijvoorbeeld af, waarom coffeeshops niet door buitenlanders bezocht mogen worden (zo is de wet nou eenmaal, senioren!) en hoe dit gehandhaafd wordt? (niet dus, want de gemeente heeft het te druk met de voorbereidingen voor de Formule 1, geeft de gemeente als antwoord op hun brief). Nu is er nog enige controle in de coffeeshops over de gebruikers. Maar OPZ wil dat schijnbaar niet. De toeristen moeten nu de wiet noodgedwongen op internet bestellen. Ze worden weliswaar nog sneller op je hotelkamer afgeleverd dan een pizza, maar die dealers handelen ook in veel zwaardere middelen. Onwenselijke toestand, lijkt mij, maar weten die senioren veel?

Dan schijnen er nog rugstreeppadden en de zandhagedissen te leven naast de renbaan. Het beste bewijs dat mens en natuur uitstekend naast elkaar kunnen leven, want anders waren die beesten door dat dagelijkse gebulder van racemotoren allang vertrokken. Natuurlijk gebruiken de natuur- en milieuorganisaties hun aanwezigheid voor het bezwaar tegen de vergunningen voor de aanpassingen van de renbaan. Ze vragen deze week een voorlopige voorziening aan, die de werkzaamheden moeten stilleggen. Lijkt op pestgedrag. Ze zijn gewoon tegen de Formule 1.

We hebben de mooiste natuurgebieden om ons dorp heen liggen, maar zij gooien zich in de stress voor dat ene afgetrapte stukje kale duin, wat nog ironisch genoeg 'Circuit Parc Zandvoort' heet. De winnaars van dat gevecht zijn trouwens al bekend: De advocaten. Een legertje duur betaalde advocaten van de circuit jongens tegen die van de milieuknapen. Zal nog wel meer kosten dan die hele aanpassing van de baan. En ik voorspel dat over een jaar de rugstreeppadden en de zandhagedissen gewoon weer hun oude holletje opzoeken. Een vrij jacht territorium laten ze niet lang blaak liggen.  

Verder zijn de herten op mysterieuze wijze verdwenen uit het dorp. Zou toch niet komen door die wrede moord op het hert met het scheve gewei? Vragen van PVV en GroenLinks over het hoe en waarom van die moord zijn nog steeds niet beantwoord. Daar hebben ze de nieuwe burgemeester mooi mee opgezadeld.

Ik kan nog eindeloos doorgaan, maar de spoorbomen gaan gelukkig weer open.