• Wijnand Burger

Zijn ze nou belazerd? -Passage panden

ZANDVOORT Koop nooit een huis, appartement, of winkel als de grond in erfpacht wordt uitgegeven. Als de erfpacht afloopt en niet verlengd wordt, moet je de boel op eigen kosten nog slopen ook. 

Zo geschiedde dus met de panden aan de Passage. De gemeente besloot in oktober 2018 de erfpacht van de winkels niet te verlengen. Ook besloot de gemeente geen enkele vergoeding aan de eigenaren van de panden uit te keren. 

Alle eigenaren van de passagepanden zien wel in dat hun panden gedateerd zijn. Maar je steekt nu eenmaal geen geld in een pand dat gesloopt dreigt te worden. De meeste eigenaren zijn overigens best bereid mee te werken aan de nieuwe bouwplannen van de gemeente. Voor veel eigenaren is het pand hun pensioen. Ze zouden dan enige vorm van compensatie kunnen krijgen, net zoals de gemeente bij de Curie driehoek van plan is. Er zou dus een win-win situatie kunnen ontstaan. Maar de gemeente weigert dat. Ze steken het geld liever in eigen zak. Tot overmaat van ramp gaan ze binnenkort al procederen om de sleutels van de panden vroegtijdig in hun bezit te krijgen. Zelf willen ze een nieuw blok met winkels/woningen neer gaan zetten van drie verdiepingen hoog. 

Merkwaardig is dat de eigenaren van het oude zwembad en de fysiotherapeut wel volledig zijn gecompenseerd. Waarom zij wel en de eigenaren van de passagepanden niet. “Jullie moeten gewoon weg,” is het enige wat van de gemeente vernomen wordt.

De gemeente wil de vooroorlogse ‘badplaatsgrandeur’ terug. Vooralsnog keert alleen de sloopdrift van de oorlog terug. Wethouders willen graag met enige trots terugkijken op een project, dat ze tijdens hun zittingsperiode tot stand hebben gebracht. Maar de betreffende wethouder zal altijd herinnerd worden aan het onrecht wat hier is gebeurd. Zijn leven lang! Juridisch heeft de gemeente dan wel gelijk, maar er bestaat ook nog zoiets als fatsoen. Gemeente ga je schamen!  

Wijnand Burger