Oproep aan Noord-Hollandse bedrijven: bescherm je beter tegen internetcriminaliteit

19-09-2018, 14:56 | Lezersnieuws | Amber

Eén op de vijf mkb’ers is al eens getroffen door internetcriminaliteit, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met MKB-Nederland. Omdat de kans toeneemt dat mkb’ers geraakt worden door internetcriminaliteit, staat tijdens de Week van de Veiligheid de bescherming tegen internetcriminaliteit centraal.

Maandag 8 oktober 2018 start de Week van de Veiligheid met als thema ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’. Uit onderzoek blijkt dat veel mkb’ers hun internetveiligheid niet op orde hebben. De meeste getroffen mkb’ers zijn slachtoffer van computervirussen en ransomware.

Van den Brink: “Het dringende advies is niet te betalen bij ransomware. Want daarmee houd je deze vorm van criminaliteit in stand. Wie automatische back-ups maakt van zijn bedrijfsgegevens hoeft niet te  onderhandelen met de internetcrimineel. Deze ondernemers hebben dankzij hun back-up al hun bedrijfsgegevens nog.”

Tips:
- Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bedrijfsdata gegijzeld wordt.
- Draai updates direct. Van al je software en op alle apparaten die je werknemers voor het werk gebruiken. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen.
- Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails. Leer jezelf en ook je medewerkers valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op je computer en bedrijfsnetwerk te installeren.
- Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Laat je werknemers onderweg alleen 4G gebruiken of verbinding maken via een beveiligde VPN-verbinding.
- Maak afspraken en train je medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om internetcriminaliteit te voorkomen.

De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, VNO-NCW, MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De Week van de Veiligheid is onderdeel van de Europese maand van de cyberveiligheid.