Aan de mevrouw die vanmiddag mijn 11-jarige zoon voor 'klojo' uitschold...

16-10-2019, 22:14 | Lezersnieuws | Inge

Ingezonden 


Aan de mevrouw die vanmiddag mijn 11-jarige zoon voor 'klojo' uitschold,

Vanmiddag, woensdag 16 oktober 2019, fietste mijn zoon van 11 jaar terug van zijn hockeytraining. Het regende behoorlijk en drijfnat van de regen en bijna thuis vergat hij op de hoek van de César Francklaan en de Jan van Gilselaan in Heemstede (komende vanaf het Spaarne dagziekenhuis) zijn rechterhand uit te steken en aan te geven dat hij de hoek om ging. U kwam aan in uw auto vanaf het Spaarne ziekenhuis en wilde ook rechts afslaan, maar dacht waarschijnlijk dat mijn zoon rechtdoor wilde fietsen en wachtte keurig om hem voorrang te verlenen. Mijn zoon ging niet rechtdoor, maar sloeg ook af. Dat u daarvan misschien een beetje geïrriteerd raakte, kan ik nog enigszins begrijpen. Misschien had u die middag ook niet zo'n leuke middag gehad en wilde u gewoon snel naar huis. Of baalde u ook van de regen die al drie weken lang stroomt. Of vond u het gewoon niet behoorlijk dat hij zijn hand niet uitstak, wat ik mij uiteraard kan voorstellen. 
Dat u vervolgens uw raampje naar beneden draait en naar mijn zoon roept, zoiets in de strekking van: "Hee klojo, had je niet even je hand uit kunnen steken", daar kan ik me echt niets bij voorstellen. We hebben het hier over een jongen van 11 jaar! Volgens mijn zoon zaten er ook nog kinderen in de auto. Ik heb daarom een paar vragen voor u. Hoe denkt u dat ik mijn kinderen respect voor anderen kan leren, als u uw raampje opendraait en mijn kind begint uit te schelden? Kunt u, zelf zittend in een warme en comfortabele auto, misschien iets van compassie tonen aan de drijfnatte fietser die voorbijkomt? Wat denkt u van het fenomeen voorbeeldfunctie, wat hebben de kinderen op de achterbank hiervan geleerd? 
Ik heb mijn zoon thuis uitgelegd dat het netjes is dat hij zijn hand uitsteekt als hij in het verkeer de hoek omgaat, dit om aan de ander aan te geven welke richting hij op fietst. Dat daardoor de irritatie bij u heeft kunnen ontstaan. Hiervan kan hij namelijk leren. Waar hij niet van kan leren is dat iemand hem uitscheldt. Ik heb hem dus ook, helaas door uw gedrag, uitgelegd dat als iemand begint met uitschelden, diegene het recht verliest zijn of haar punt te maken. En dat hij dan gewoon niet meer naar een volwassene hoeft te luisteren.
Inge Flach-Westerkamp