• Kindertheater Poespas Planet

  Ellen Toledo
 • Wethouder Annelies van der Have maakt de winnaar van het wormenhotel bekend!

  Ellen Toledo
 • Expeditie Juttersgeluk en een afval ober

  Ellen Toledo
 • De afval obers

  Ellen Toledo
 • De Fiat 500

  Ellen Toledo
 • De Stormbaan was populair bij de kinderen

  Ellen Toledo
 • TV opnames voor RTL Telekids programma 'Hou 't Schoon - op het trapveldje aan de Vrijheidsdreef

  Ellen Toledo

Aandacht voor (zwerf)afval en duurzaamheid op festival

HEEMSTEDE Met theater, workshops, een kleine markt en muziek werden de thema's (zwerf)afval en duurzaamheid zaterdag 16 juni onder de aandacht gebracht tijdens het Festival Opgeruimd.

Ellen Toledo

Op het plein rondom het gemeentehuis waren tussen 10.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten voor jong en oud. Het kindertheater Poespas Planet liet op een humoristische manier zien hoe je afval moet scheiden en MooiZooi gaf een workshop 'Windvogels knutselen' voor kinderen en hun ouders. Blikvanger op het plein was de met schoolbordverf beschilderde participatie Fiat 500 van burgemeester Astrid Nienhuis. Op deze Fiat kon iedereen met krijt ideeën, kreten en wensen voor een duurzame en plasticvrije woonplaats vermelden.

Op de markt waren verschillende ondernemers te vinden met hun eigen innovatieve, gerecyclede producten en diensten. De Stichting Juttersgeluk liet zien hoe zij van op de stranden ingezameld plastic en aangespoeld afval uit zee producten maken zoals armbandjes, springtouwen en lampjes. Door de verkoop van deze producten vragen zij aandacht voor het probleem rondom de plastic soep. Irene Keehnen (Cup Jewelry) vertelt hoe ze samen met haar echtgenoot, duurzame sieraden maakt van plastic koffiecups. Twee 'afval obers' liepen rond en legden uit welk afval in welke afvalbak hoort (restafval, PMD of GFT). Op het terras konden bezoekers uitrusten op meubels van de Vintage store en luisteren naar muziek van dj Kringloop en het zangduo Just Maaike. Voor een hapje en een drankje stonden er verschillende food-en drinktrucks op het plein.

Om 15.30 uur maakte wethouder Annelies van der Have de winnaar bekend van de puzzeltocht waarmee een wormenhotel gewonnen kon worden. Met een wormenhotel kan compost worden gemaakt van keukenafval. De hele dag vonden er televisieopnames plaats voor het RTL Telekids programma 'Hou 't Schoon', waar alle Heemsteedse basisschoolkinderen voor uitgenodigd waren. Na verschillende voorrondes streden twee teams in de finale. De stormbaan, een onderdeel van het programma, was de hele dag geopend voor het publiek.