• De grafkelder van Adriaan Pauw

Hele jaar activiteiten rondom Adriaan Pauwjaar

HEEMSTEDE Het jaar 2020 is in Heemstede uitgeroepen tot het Adriaan Pauwjaar. Het is dan 400 jaar geleden dat Adriaan Pauw het Oude Slot kocht en zich daarmee 'Heer van Heemstede' mocht noemen. Adriaan Pauw is heel belangrijk geweest, niet alleen voor Heemstede maar ook voor heel Nederland. Als raadspensionaris van Holland was hij de belangrijkste kracht achter de vrede van Münster. Deze overeenkomst tussen Spanje en de Republiek der Zeven Provinciën (de voorloper van Nederland) maakte een einde aan de tachtigjarige oorlog (1568 – 1648). Daarnaast is Pauw van groot belang geweest voor de ontwikkeling van Heemstede en de omliggende regio. Alle reden dus voor een feestelijk herdenkingsjaar.

Er worden in 2020 heel veel activiteiten georganiseerd rondom Adriaan Pauw. Denk aan muziekfestivals, markten, historische wandelingen, sportwedstrijden, een groot dictee en een symposium. Zo is er op 15 mei in de Oude Kerk van 17.30 tot 19.00 uur een symposium over de betekenis van Adriaan Pauw in het kader van de Vrede van Münster, het Europa van toen en dat van nu. Direct na het symposium kan iedereen genieten van een concert van harpiste en mezzosopraan Ekaterina Levental. Op 16 mei is er op het Wilhelminaplein van 14.00 tot 17.00 uur een historische markt met historische muziek, kleding en heerlijk eten. De grafkisten in de grafkelder van Adriaan Pauw zijn onlangs gerestaureerd en worden die dag onthuld. De winkeliersvereniging organiseert in juni een waar Pauw-evenement.

De eerste activiteiten hebben reeds plaats gevonden. Zo was er bij HBC een Adriaan Pauw Toernooi, afgelopen weekend werd bij café De 1ste Aanleg een speciaal Adriaan Pauwbiertje onthuld en natuurlijk werd ook op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente aandacht aan het Adriaan Pauwjaar besteed. In De Luifel geeft Hillebrand de Lange 4 februari vanaf 13.30 uur een lezing over 'De Heerlijkheid Heemstede' en in De Pauwehof is van 16 maart tot en met 15 augustus een expositie te bezichtigen rondom Pauw. Op 10 mei wordt er bij SportPlaza Groenendaal een Adriaan Pauw schermtoernooi gehouden en 15 mei is er in de Oude Kerk een concert dat aan Pauw opgedragen wordt en een symposium over de betekenis van Adriaan Pauw voor de Vrede van Münster. Op 4 juni is er een bijeenkomst bij de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek.

Meer informatie is te vinden op adriaanpauw.info/