• wijnand burger

Nieuwjaarsduik zonder zwembroek

ZANDVOORT Naast de traditionele Nieuwjaarsduik, die al voor de 61e keer gehouden wordt, is er nog een tweede Nieuwjaarsduik in Zandvoort. Deze vindt plaats op het naaktstrand, waar zomers de strandtent Adam en Eva staat. Het is één graad boven nul, maar door de koude wind voelde het ver onder het minpunt aan. Deze blote duik wordt inmiddels al voor de zevende maal gehouden.

Wijnand Burger

"Het grote voordeel van geen zwemkleding aan hebben, is dat die de duik minder koud maken," zegt een deelnemer. "Vooral als je uit de zee terug naar het strand loopt, voelt een bikini of zwemshort extra koud en klef aan."

Ook dit jaar is er geen medewerking van de Naturisten Federatie Nederland (NFN), waardoor er geen faciliteiten zijn op het strand. De deelnemers hebben grote handdoeken en vuilniszakken bij hun, waar ze hun kleding opleggen. Door de weersomstandigheden is initiatiefnemer Frans Zandbergen bezorgd om de gezondheid van de deelnemers. Hij wil door de extreme omstandigheden het evenement eigenlijk afgelasten. Maar de duikers laten zich niet zomaar wegsturen. "Dan maar op je eigen risico," zegt Zandbergen. Hij is huiverig voor de problemen met het hart en de onderkoeling van de deelnemers.

"Ik doe dit nu vijf jaar, zegt Zandbergen. "De eerste twee jaar is er medewerking van de NFN geweest en was er een verwarmde tent en catering. Nu wilde de NFN alleen meewerken als in oktober 120 deelnemers zich aangemeld hadden. Helaas bleef het aantal op 111 aanmeldingen steken."

De meeste deelnemers zijn verstokte naturisten. Ze bezoeken zomers de naturistencampings en lopen thuis ook naakt. "Als de bel gaat, doen we gauw een kamerjas aan," zegt een andere deelnemer. "We voelen ons vrij en het is heerlijk om zon, water en wind op je blote huid te voelen. We zijn hier met gelijkgestemden. We kijken niet op een vetrolletje hier en daar. Tenslotte hebben we geen van allen een perfect lichaam."

Om 13.00 uur wordt het startschot gegeven. De deelnemers hoeven zich niet achter een handdoekje uit te kleden. Ze hebben geen last van zich bespied te voelen. "Kijken mag, zolang ze maar niet gaan bijten," roept een deelnemer en spoed zich naar het ruime sop.