• Marianne Wever (l), kwam met het idee om het jaar 2020 uit te roepen tot Adriaan Pauwjaar

  Ellen Toledo
 • Ellen Toledo
 • Ellen Toledo
 • Bianca van Loon laat een boekje rondgaan dat zij geschreven en geïllustreerd heeft over Adriaan Pauw

  Ellen Toledo
 • Ellen Toledo
 • Clubs en instellingen vertellen over hun ideeën voor het Adriaan Pauwjaar

  Ellen Toledo

Adriaan Pauwjaar 2020 begint vorm te krijgen

HEEMSTEDE Begin vorig jaar is er door de gemeente Heemstede een oproep gedaan om ideeën in te dienen, waaruit 'Het beste idee voor Heemstede' gekozen zou worden. Marianne Wever kwam met het idee om het jaar 2020 uit te roepen tot Adriaan Pauwjaar, het jaar dat het vierhonderd jaar geleden is dat Adriaan Pauw het Oude Slot en de 'Ambachtsheerlijkheid Heemstede' kocht en zich daarna Heer van Heemstede mocht noemen. In november 2018 heeft een groep mensen uit allerlei clubs en instellingen gebrainstormd over de invulling van dit jaar.

Ellen Toledo

Afgelopen week werden de ideeën verder uitgewerkt tijdens een vervolgbijeenkomst in het raadhuis. Ben Steinebach (voorzitter) gaf een korte inleiding. "Tijdens de brainstormsessie van 12 november zijn er een aantal pijlers benoemd voor het Adriaan Pauwjaar. Evenementen en sport, cultuur, onderwijs (basisscholen) en promotieactiviteiten. De evenementen concentreren zich in het weekend van 15, 16 en 17 mei met een symposium in de Oude Kerk en een concert, een groot feest op het Wilhelminaplein en een Preek van de Leek in de Oude Kerk. Het andere gedeelte zal wat meer verspreid worden. We hebben alle sportverenigingen in Heemstede en een aantal in Bennebroek aangeschreven met het verzoek om sporttoernooien te organiseren in het teken van Adriaan Pauw. Op 31 oktober is er een slotfeest op het Oude Slot. Ook kunnen we aansluiten bij de Heemstede Loop en sporttoernooien organiseren in samenwerking met SportSupport op de basisscholen. Daarnaast zijn er allerlei kleinere evenementen zoals fiets-/wandeltochten door de HVHB, een pubquiz, een schrijfwedstrijd en het Heemsteeds Dictee".

Koen Siegerist (gemeente Heemstede) liet een filmpje zien van een project van Mike Doodeman (Plexat). Een levensgrote foto van Adriaan Pauw samengesteld uit door scholieren van basisscholen ingekleurde A4-tjes om aandacht te vragen voor het Adriaan Pauwjaar. "Als er veel van zulke spontane ideeën ontstaan hoeft het niet alleen via het organisatiecomité te lopen", aldus Steinebach. "Er zijn goede contacten gelegd met de winkeliersvereniging Binnenweg/Raadhuisstraat. Helaas hebben de winkeliersvereniging Zandvoortselaan en Jan van Goyenstraat nog niet gereageerd".

Bianca van Loon (illustrator) liet een boekje rondgaan dat zij geschreven en geïllustreerd heeft voor de onderbouw van basisscholen over Adriaan Pauw. Van Loon zoekt nog een uitgever die het boekje wil uitgeven. Inmiddels is er een Stichting Adriaan Pauw opgericht (i.o) waarvan het bestuur zal bestaan uit Ben Steinebach, Erik Groot, Jaap Verschoor, Marianne Wever en Tjarko Rookmaker. Vrijwilligers zijn van harte welkom om allerhande klussen op te pakken bij alle initiatieven.

Wie het leuk lijkt om met andere mensen samen een feest voor een heel jaar te organiseren, kan ideeën inbrengen per e-mail via k.siegrest@heemstede.nl. Begin juli is de website www.2020adriaanpauw.nl on-line.