• Rudolf Spoor met zijn fotocollectie van ruimtevaart beroemdheden

  Rudolf Spoor
 • Rudolf Spoor
 • Rudolf Spoor met de restanten van zijn eerste zelfgemaakte raket, de SP1

  Rudolf Spoor
 • Rudolf Spoor
 • Rudolf Spoor in 1959 met de restanten van de SP1

  Rudolf Spoor
 • Het artikel uit de Telegraaf met cartoon

  Rudolf Spoor
 • Rudolf Spoor
 • De SP-2, de SP-4 en de SP-7

  Rudolf Spoor
 • Zelfs zonder adres kwam de envelop aan, hobby ruimtevaart was voldoende

  Rudolf Spoor
 • De SP-1, de pijp van 30 cm is nooit terug gevonden

  Rudolf Spoor

Afschieten raket leidt tot baan als regisseur

HEEMSTEDE Oud-Heemstedenaar Rudolf Spoor is een voormalig Nederlands televisieregisseur. Hij werd op 16 augustus 1938 geboren in Heemstede op de Kerklaan. Toen in de tweede wereldoorlog een Duitse V-1 raket op de Kerklaan neerstortte, werd het ouderlijk huis verwoest en verhuisde het gezin naar het Spoorplein en later naar de Zandvoortselaan in Heemstede.

Ellen Toledo

Op zeventienjarige leeftijd kreeg Spoor interesse in ruimtevaart en raketten en begon hij van alles te verzamelen op dat gebied. Hij schreef ruimtevaartpioniers aan, kreeg brieven en foto's met handtekeningen en verzamelde totaal 44 plakboeken vol met de geschiedenis van de ruimtevaart. Tijdens zijn militaire diensttijd in 1959 bij de technische troepen, ontstond de passie om zelf een raket te maken, de SP1 (Spoor 1). Met advies en tips van mensen waar hij mee werkte in het leger hoe en waarmee je brandstof moest mengen ging hij naar drogisterij Van der Pigge in Haarlem, haalde chemicaliën en zette thuis een raket van 20 cm in elkaar en een pijp van 30 cm gevuld met kruit.

,,Ik zei tegen mijn ouders: ik heb een raket gemaakt en wil hem afschieten in de duinen van Zandvoort. Mijn vader sprak toen de legendarische woorden 'als jij wat hebt af te schieten, doe dat dan maar even in de achtertuin'. Nou, dát hebben ze geweten! Het was geen raketje dat alleen maar leuk omhoog steeg, maar hij explodeerde met een onvoorstelbare klap. Hij kwam twaalf meter omhoog en drie tuinen verderop kwamen de brokstukken terecht. De pijp is nooit teruggevonden. Vervolgens verscheen er een artikel in de Heemsteedse Courant want iedereen sprak erover en ook de Telegraaf kwam met een grote kop in de krant 'Raketten zijn geen speelgoed'.

Maar Spoor ging door. Hij schoot zijn eerste raket, de SP1 af op zaterdag 13 september 1958 en dat is 13 september precies 60 jaar geleden. Op 20 september lanceerde hij in de duinen van Bentveld zijn tweede raket, de SP2, die 40 meter omhoog kwam en een krater achterliet van 55 cm diep. Rudolf Spoor heeft totaal zeven raketten afgeschoten. Na het artikel in de Telegraaf werd Spoor benaderd door de AVRO Televisie, die vervolgens naar Heemstede zijn gekomen om een reportage te maken op de Zandvoortselaan. Vanaf dat moment werd zijn belangstelling voor de televisiewereld gewekt en vroeg hij of hij een keer in de tv-studio's in Bussum mocht kijken. Toen hij de cameramensen aan het werk zag, leek hem dat wel wat. Hij solliciteerde en is in 1959 in dienst gekomen bij de NTS, waarvan zes jaar als studiocameraman.

Daarna volgde hij de opleiding producer/regisseur die hij 1967 afrondde. ,,Carel Enkelaar, de directeur van de NTS, vroeg mij toen, omdat er in Amerika werd begonnen met ruimtevaartprogramma's over de Apollo's, of ik die wilde regisseren en zodoende heb ik met Henk Terlingen en Chriet Titulaer al die ruimtevaartprogramma's en maanlandingen geregisseerd". Door het raketje dat Rudolf Spoor in zijn achtertuin afschoot, heeft hij 43 jaar bij de NTS/NOS gewerkt als regisseur van grote evenementen, zoals 20 jaar Prinsjesdag, 20 jaar Sinterklaasintocht, Koninginnedagen, ruimtevaartprogramma's, herdenkingen en programma's over het koninklijk huis. Het laatste tv-programma dat Spoor regisseerde voordat hij met pensioen ging, was het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002 met de beroemde traan. Rudolf Spoor is nu 80 jaar en blikt terug op een indrukwekkende carrière, die begon met het raketje op de Zandvoortselaan. ,,Als je als regisseur in je laatste programma, voordat je met pensioen gaat, het kerkelijk huwelijk mag regisseren van de toekomstige koning en koningin, dan is dat letterlijk de kroon op je carrière".