• Archief

In alle liefde praten over de dood

HEEMSTEDE Valentijnsdag, dé dag dat de liefde centraal staat. Liefde voor een partner, kinderen, voor vrienden en bekenden, eigenlijk voor iedereen die dierbaar is. Donderdag 14 februari is in in Restaurant De Heerlijkheid (Raadhuisstraat 62) een bijeenkomst over liefde, maar dan bekeken van een kant die niet veel mensen op Valentijnsdag zullen verwachten.

Liefde is een breed begrip: warmte, genegenheid, een gevoel van toewijding voor iemand anders, houden van, verbondenheid. Liefde en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Liefde is ook met dierbaren kunnen praten over: 'Wat als ik er niet meer ben'. Het is de bedoeling dat dat in deze bijeenkomst op ongedwongen wijze gedaan wordt. Het is de bedoeling dat niet alleen de angst voor de dood bespreekbaar gemaakt wordt, maar ook de zakelijke, praktische en emotionele kanten aan de orde komen.

Pieter Terpstra is voorganger in Heemstede, partner, vader, muziekliefhebber en nog veel meer. Hij heeft inmiddels veel ervaring opgedaan in het begeleiden van thematische bijeenkomsten. Betrokkenheid van de aanwezigen staat bij hem voorop: zij doen ertoe! Op uitnodiging van Loft Uitvaartbegeleiding belicht hij de bijeenkomst met name vanuit de emotionele kant. Hij doet dit onder andere door in gesprek gaat met een jonge vader die zijn vrouw op jonge leeftijd heeft verloren. Hoe hebben ze vanuit liefde voor elkaar, de laatste levensfase vooraf bespreekbaar gemaakt? Hoe kun je je liefde voor elkaar verbinden met het aanstaande sterven van je dierbare? Daarnaast gaat hij in gesprek met Ruth Otten, bloemiste, over de persoonlijke aandacht en het vertolken van de juiste emotie in het bloemwerk. Als laatste komt ook de praktische kant aan de orde: wat kun je vooraf vastleggen in een wilsbeschikking (Rustament)? Dit wordt toegelicht
door Colinda Veldman van Loft Uitvaartbegeleiding.

De bijeenkomst gaat om 19.30 uur van start en de entree is gratis. Voor iedereen is er koffie en thee en een versnapering. Aanmelden kan via info@loftuitvaartbegeleiding.nl of 06-20380224.