• Carel le Brun

Anouk Kragtwijk maakt cabaret met een doel

HEEMSTEDE Journalist, vlogger, columnist, documentairemaker, presentator, componist, liedjesschrijver en cabaretier, het is allemaal van toepassing op Anouk Kragtwijk. Daarnaast volgt zij een opleiding aan de Koningstheateracademie en won zij dit jaar de Persoonlijksheidprijs bij het Utrechts Cabaret Festival. Zaterdag 28 oktober vermaakte Kragtwijk haar publiek in theater de Luifel met haar eerste cabaretvoorstelling 'Madam Tufo'.

Kragtwijk is sinds kort inwoner van Heemstede. Tijd voor een nadere kennismaking met deze 29-jarige veelvraat. Dit multitalent werd geboren in Weert, woonde overal en nergens om vervolgens met haar vriend bij haar ouders in Lisse in te trekken. Totdat ze haar baan als journalist bij het Haarlems Dagblad verloor en zij hun antikraakwoning moesten verlaten. ,,Wel leuk, maar ook supergênant, dit kon niet mee. Daarom hebben wij ingezet op een woning en wel in Heemstede, vanwege het groen, de rust, het station en de nabijheid van Haarlem".

Haar vriend leerde zij kennen tijdens het maken van een documentaire over een veganistische leefgroep in Portugal. Zelf is zij vegetariër, oorspronkelijk vanwege dierenleed, maar uiteindelijk speelt het milieu en duurzaamheid daarbij een belangrijke rol. ,,In mijn journalistieke stukken kan ik mijn boodschap over de zorg om de wereld niet kwijt, maar in mijn columns en voorstelling wel. Het is zelfs het doel waarom ik mijn voorstellingen maak". Kragtwijk maakt zich zorgen om de wereld en vraagt zich bijvoorbeeld af of zij met haar vriend wel een kind op deze wereld moet zetten. Het zijn onderwerpen die in de voorstelling zitten. Omdat Kragtwijk van nadenken en de politiek houdt, studeerde zij een jaartje politicologie, maar daarbij moest zij vooral veel stof tot zich nemen en kon zij zelf weinig kwijt. Daarom stapte zij over naar de studie journalistiek. Haar vriend studeerde Robotica en dat is ook een onderwerp wat haar bezig houdt. ,,Het is een discutabel onderwerp. Als je sociale intelligentie als maatschappij niet mee beweegt met je technische intelligentie, dan is de vraag of wij met zulke heftige ontwikkelingen om kunnen gaan".

In gesprek met de cabaretière komt een bepaalde onzekerheid naar boven. Als hoogspringster, deed zij mee aan de nationale kampioenschappen. ,,Ik was vooral bezig om de trainer niet teleur te stellen en was minder bezig met wat het resultaat voor mij betekende. Dat ik nu toch op het podium sta, komt denk ik omdat ik dit als kind al musicalster wilde worden". Gevraagd naar de kracht van haar programma: "Ja, ik ben geëngageerd, maar een boodschap over brengen past heel goed in een humorvol programma. Van het publiek merk ik dat vooral mijn (zelfgeschreven) liedjes aanslaan. Het is ook interessant om de interactie met het publiek te zoeken". Over de toekomst laat ze los: ,,Een tv-programma als De Wandeling, waarin je iemand zijn verhaal laat vertellen, zou ik graag maken. Ook als journalist is het dankbaar om persoonlijke verhalen op te tekenen. Er zitten interessante verhalen in mensen, het is mooi om die verhalen naar boven te halen". Over de vraag of zij de grote verscheidenheid aan activiteiten wil blijven volhouden is zij duidelijk: ,,Ik bewandel geen doordacht pad, maar ik wil zeker diverse dingen blijven doen. Kijk naar alle activiteiten die bijvoorbeeld Claudia de Breij of Wilfried de Jong doen, die combinatie is prima te doen. Een impresariaat zou mij wel wat werk uit handen nemen, maar die denken waarschijnlijk: wie is dat meisje dan wel".