• Gemeente Heemstede

Astrid Nienhuis volgt Heeremans op

HEEMSTEDE De 52-jarige Astrid Nienhuis volgt per 1 januari 2018 Marianne Heeremans op als burgemeester van Heemstede. Nienhuis is sedert 2011 burgemeester van Landsmeer. Na een besloten raadsvergadering op donderdagavond 19 oktober, waarin de kandidaten van de vertrouwenscommissie werden besproken, mocht de voorzitter van de commissie, Annelies van der Have in een aansluitende openbare raadsvergadering de naam van de nieuwe burgemeester bekend maken.

Er waren 34 kandidaten voor de functie van Heemsteeds burgemeester: zeventien mannen en zeventien vrouwen, waarvan elf kandidaten een VVD-achtergrond hadden. Nienhuis was korte tijd raadslid voor de VVD in Velsen. In mei heeft de gemeenteraad een profielschets vastgesteld en een vertrouwenscommissie benoemd, met een vertegenwoordiger van elke fractie in de raad. De vertrouwenscommissie heeft gesprekken gevoerd met acht kandidaten.

Annelies van der Have: ,,De raad is van mening dat Astrid Nienhuis met haar sterke persoonlijkheid en brede ervaring een stimulerende bijdrage zal leveren aan de kwaliteit van de gemeente. Zij heeft veel kennis van de lokale democratie en vormgeving van participatieprocessen. Wij zijn er van overtuigd dat Astrid Nienhuis ook de positie van Heemstede in de regio stevig zal vertegenwoordigen. En last but not least; zij is zeer toegankelijk voor onze inwoners en zal een warme burgermoeder zijn".

Vanwege geheimhoudingsverplichting viel er bij de raadsleden geen verdere informatie te behalen over de keuze en over de andere kandidaten. Googelen levert de volgende aanvullende informatie op over de nieuwe burgemeester. Jurist Nienhuis werkte vijf jaar op een advocatenkantoor en werd in 1998 officier van justitie in Haarlem en in 2004 officier van justitie bij het landelijk parket van Schiphol. In 2006 bracht een ex-vriend Nienhuis in de problemen door informatie uit haar privécomputer te lekken. Informatie overigens die niet op de privécomputer had mogen staan. Het liep met een sisser af. Van 2009 tot 2011 werkte Nienhuis als advocaat generaal bij het gerechtshof in Amsterdam.

Als burgemeester van Landsmeer kwam zij in conflict met de twee lang zittende wethouders, in haar doelstelling om de bestuurscultuur te veranderen. De coalitiepartijen diende een motie in omdat zij geen vertrouwen hadden in het vermogen van de burgemeester om tot een oplossing te komen in het bestuursconflict. De motie haalde het niet, maar in september 2012 legde Nienhuis haar functie neer. Van de inwoners van Landsmeer ontving zij veel steunbetuigingen. Vier maanden later, na het vertrek van de wethouders, keerde zij terug op haar post.