• Gwendolyn Snowdon met haar Bouzouki

    Ellen Toledo

Bennebroekse Gwendolyn presenteert solo-cd vol folkmuziek

BENNEBROEK Gwendolyn Snowdon (37) woonachtig in Bennebroek met echtgenoot en zoon Bor (3 ½), is een gepassioneerde folkzangeres, die haar muzikale start maakte als leadzangeres van Finvarra, een Celtic-Oriental Folkband. Na het eerste album van de band, dat in 2013 werd uitgebracht, wordt er momenteel gewerkt aan een tweede album, waarvan twee nummers in het Deens geschreven zijn door Gwendolyn. Gwendolyn is full time muzikante en had de wens om ook een solo album uit te brengen, hetgeen zij onlangs heeft gerealiseerd. Naast haar solocarrière zal zij als leadzangeres met de band Finvarra blijven optreden.

Haar eerste solo album 'Three Strand Braid' wordt op 18 maart gelanceerd in het bijzondere Quinta Essentia in Zwaanshoek, een prachtige plek die Gwendolyn al kende van de optredens die zij er met de band Finvarra heeft gedaan. ,,We hebben er een klein, intiem festival van gemaakt met als thema 'Calling in Spring'. Het is voor ons het laatste binnenfestival voordat het zomerseizoen met alle buitenfestivals weer van start gaat. Op 18 maart is het bijna lente en we willen iedereen alvast een buitengevoel geven; er zijn kraampjes, er is een pop-up restaurant en er zullen een paar collega bands spelen", vertelt Gwendolyn. Zij zal de avond feestelijk afsluiten met de release van haar solo album. Gwendolyn is van Ierse, Engelse en Nederlandse afkomst, wat terug te horen is in haar songs en terugkomt in de titel van haar album 'Three Strand Braid'.

De passie van Gwendolyn voor Folkmuziek ontstond na een bezoek aan een Fantasy Folk Festival, waar zij geboeid raakte door de muziek en de sfeer. Folkmuziek intrigeert haar enorm. ,,Muziek van een auteur die er niet meer is, maar al zo lang meegaat uit een tijd dat muziek alleen vastgelegd kon worden op bladmuziek, in vergelijking met de mogelijkheden van deze tijd om muziek vast te leggen is heel bijzonder", vertelt ze. Haar grote voorbeelden en inspiratiebronnen op het gebied van Folkmuziek zijn bands en artiesten als Steeyley Span, Sandy Denny, Kate Bush, Cara Dillon en Lais.

In de tijd dat Gwendolyn nog een baan had, hield ze zich naast haar werkzaamheden al bezig met muziek. Na haar zwangerschap besloot ze te stoppen met haar baan, waardoor zij meer ruimte kreeg om zich geheel op muziek te richten. Muzikante zijn en het moederschap is voor haar prima te combineren en sinds een paar jaar is zij professioneel bezig met muziek maken en optredens, voornamelijk in Nederland. Met de band Finvarra heeft ze al een keer in Belgie opgetreden en ze zou graag vaker in het buitenland willen optreden. Veel vrije tijd heeft Gwendolyn niet want de vrije tijd die zij heeft, besteedt zij aan muziek en zelfs op vakantie gaat er altijd een gitaar, een Irish Bouzouki (snaarinstrument) of blokfluit mee. Gwendolyn bespeelt verschillende instrumenten zoals Irish Bouzouki, Indian Harmonium en gitaar, maar voor Gwendolyn is haar stem haar hoofdinstrument.

Gwendolyn is heel trots op de cover van haar album dat ontworpen is door de kunstenares Lisa Falzon, die de titel van het album (Three Strand Braid) op creatieve wijze uitgebeeld heeft door een vlecht van drie stringen en de roots van Gwendolyn, (Nederland, Engeland en Ierland) in de cover te verwerken. ,,De cover geeft de eerste indruk van een cd, dus die moet goed zijn", aldus Gwendolyn.

www.gwendolynsnowdon.com

Het adres om de CD presentatie bij te wonen : Quinta Essentia, Spieringweg 913, Zwaanshoek (NH)