• Archief

Beste horecazaken bekend gemaakt tijdens Lekkerste Nacht

HAARLEM In het Patronaat vond maandag 5 februari De Lekkerste Nacht van Haarlem plaats. Tijdens deze feestelijke avond werden de HorecaUITmuntend trofeeën uitgereikt in de categorie Café, Dagzaak en Restaurant. De winnaars van deze horecacompetitie zijn: restaurant Fris, PaRi en café De Uiver. De publieksprijs werd gewonnen door El Pincho, Hofje Zonder Zorgen en Bar Wigbolt.

De HorecaUITmuntend trofee zet bedrijven en hun medewerkers in het zonnetje die uitblinken in gastvrijheid. De afgelopen maanden zijn meer dan tachtig zaken bezocht en beoordeeld door een jury. In totaal waren er negentien finalisten, vijf bij de restaurants en zeven in zowel dagzaak als café. Deze werden in de weken voorafgaand aan de finale-avond niogmaals bezocht voor een vakkundige jury, die onder leiding staat van Ron Stoevelaar, voorzitter van Le Clefs d'Or, de wereldwijde organisatie van hotelconciërges van hoog gekwalificeerde hotels. Zij letten naast kwaliteit ook op zaken als service en gastheerschap. ,,Hoe is de sfeer, kent men de etiquetten en wordt alles op het juiste moment toegepast of weggelaten", zo verklaart een van de juryleden waar hij op let. ,,Een mooie horecabeleving is namelijk veel meer dan een goed glas wijn of een lekker stukje eten".

De winnaar bij de vakjury werd Fris. Het restaurant aan de Twijnderslaan in Haarlem Zuidwest. Uit het juryrapport kwam het volgende naar voren: ,,Bediening met verhaal 'storytelling' en kennis. Gastvrouw nam de tijd en gaf ook aan hoe lang bijvoorbeeld het duurde voor het gerecht uitgeserveerd wordt". Nieuwkomer Diga kwam sterk naar voren als nummer 2. Mooie zaak met aandacht voor de gast en een uitgebreide uitleg over gerechten en wijn. Spaarne 66 met zijn spontane team van medewerkers kon ook nu weer de vakjury bekoren. De publieksprijs is gewonnen door El Pincho aan de Riviervischmarkt. Het restaurant van Paul van der Werff scoort al jarenlang hoog op het gebied van gastvrijheid.

Bij de dagzaken was de vakjury onder de indruk van PaRi, de winnaar van de HorecaUITmuntend Trofee. Oordeel van de jury: ,,De bediening zit goed in elkaar en de service over de hele linie is dik op orde. Er wordt overzicht gehouden, lege glazen en servies snel opgeruimd en het geheel oogt en voelt als een gesmeerde machine". Op de tweede plek eindigt Hofje Zonder Zorgen en op de derde plaats Teestie. Net als vorig jaar eindigt Hofje Zonder Zorgen als eerste bij de publieksprijs. Een mooie prestatie van Marja Jochemus en haar team.

Bij de café's is de eerste prijs gewonnen door Café De Uiver. ,,Een echte bruine kroeg waar je zeer vriendelijk wordt geholpen en van advies wordt voorzien. Niet alleen een fenomeen in Haarlem maar niet voor niets altijd benoemd in de Misset top 100". Een mooi compliment voor het iconische café in Haarlem. Op de tweede plaats eindigt de winnaar van vorig jaar Bar Wigbolt gevolgd door het Wapen van Bloemendaal. De Publieksprijs in deze categorie ging, net als vorig jaar naar Bar Wigbolt. Het team van Bar Wigbolt weet het hoge niveau vast te houden.