• Archief

Blauwe vlag voor Bloemendaal en Zandvoort

BLOEMENDAAL In Ouddorp aan zee op Goeree-Overflakkee zijn vandaag de kwaliteitskeurmerken voor kustgemeenten, stranden en jachthavens uitgereikt. Vijf Nederlandse kustgemeenten werden beoordeeld als groene en duurzame bestemming. Hiervoor ontvingen zij een QualityCoast Award. In totaal 181 stranden en jachthavens ontvingen de Blauwe Vlag, waaronder Parnassia en Strand Zeeweg in Bloemendaal en Zandvoort Dorp in Zandvoort. Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen overhandigde een QualityCoast Award en Blauwe vlag aan de gemeenten Ameland, Goeree-Overflakkee, Veere en Westvoorne. De gemeente Katwijk ontving een QualityCoast Award.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. De Blauwe Vlag wordt voor het eerst toegekend aan de jachthavens Midwolda (Midwolda), 't Bassin (Maastricht), Strijensas (Strijensas) en Rivièra Beach (Biddinghuizen). Op de stranden van Nieuw-Haamstede en Dishoek in Zeeland wappert in 2019 ook voor de eerste keer de Blauwe Vlag.

Voor het verwerven van de QualityCoast Award zijn de gemeenten aan de hand van ruim honderd criteria en indicatoren beoordeeld op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, maatschappelijk welzijn, bedrijven en gastvrijheid. Aan de hand van een onafhankelijke audit is uiteindelijk bepaald welke waardering iedere gemeente krijgt en waarom.