• Ellen Toledo

Brokking & Bokslag viert 20-jarig bestaan

HEEMSTEDE Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding bestaat twintig jaar en dat werd donderdag 5 oktober gevierd met een samenkomst in het afscheidshuis, gevestigd aan de Herenweg 92. Twintig jaar geleden introduceerde Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding als een van de eersten een nieuwe manier van werken in de uitvaartzorg. Van afstandelijk naar persoonlijk, van sturend naar luisterend en begeleidend.

Patty-Lou Leenheer, directeur van Brokking & Bokslag, heet de aanwezigen van harte welkom, waarna zij het woord aan Marry Brokking geeft. Zij vertelt hoe zij 20 jaar geleden op het idee kwam om iets met uitvaart te gaan doen. ,,De aanleiding was een interview in Opzij met Monica Zeegers. Zij had een zoontje van 4 die ernstig ziek was en mogelijk zou komen te overlijden. Daarom ging ze rondkijken in de wereld van de uitvaart en ze werd niet blij van wat ze zag. Onpersoonlijk, (bijna) steriel, met heel weinig mogelijkheden voor eigen inbreng. Haar zoontje overleed gelukkig niet, maar uiteindelijk was dit de aanleiding voor haar een eigen uitvaartonderneming te beginnen. Haar gedachte raakte iets in mij en liet me niet meer los. Ik begon over uitvaartwerk te lezen en ging op werkbezoek bij twee vrouwen in Groningen, die een eigen bedrijf gestart waren. Ik besprak het idee met Anne-Marie Bokslag, die er veel in herkende, zeker na de onpersoonlijke uitvaarten van haar ouders enige jaren eerder. Zij wilde graag met mij verder denken". Zo ontstond in 1997 de samenwerking tussen Anne-Marie Bokslag en Marry Brokking. Eerst vanuit het huis van Anne-Marie en daarna, toen Corrie Koenderman er in 1999 bijkwam, in een winkelpand aan de Eksterlaan in Haarlem en vanaf 2011 in een prachtig pand aan de Herenweg 92 in Heemstede. Het is misschien een wat serieus verhaal geworden, maar we hebben ook veel gelachen. Gelukkig maar, want dat is goed om alle spanningen en verdriet om je heen wat kwijt te raken", besluit Brokking haar verhaal. De drie dames hebben inmiddels het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie vrouwelijke uitvaartleiders.

Na de gelegenheid voor een drankje en hapje en rond te kijken in het afscheidshuis, draagt Maya Stomp, rouwcoach en ervaringsdeskundige, een stukje voor uit het boek dat zij heeft geschreven: 'Wij weduwen zijn een taai volkje', dat op 23 juni van dit jaar verschenen is. In het boek beschrijft zij haar persoonlijke ervaringen door het land van rouw nadat zij 7 jaar geleden plotseling weduwe werd. Hiermee hoopt zij anderen die ook een groot verlies geleden hebben steun te kunnen bieden. Ze sluit af met een dankwoord aan Brokking & Bokslag: ,,Wat ben ik dankbaar dat er mensen zijn zoals jullie, voor zo'n deskundige en invoelende begeleiding in zo'n bizarre week van overlijden tot begrafenis".