• Rechts slijterij-café Pijst op de hoek van de Raadhuisstraat en Kerklaan.

  Archief
 • Kees Heger (l) en Rene Brouwer achter de bar van café de 1ste Aanleg

  Ellen Toledo
 • Het pand van café de 1ste Aanleg anno december 2018

  Ellen Toledo
 • Kees Heger (l) en Rene Brouwer achter de bar van café de 1ste Aanleg

  Ellen Toledo

Café de 1ste Aanleg 125 jaar

HEEMSTEDE Op de hoek van de Raadhuisstraat en de Kerklaan is al 125 jaar een café gevestigd. Het pand heeft een historie die terug gaat naar het jaar 1894, toen de slijterij van Joseph Pijst (later 't Centrum) er gevestigd was. In 1912 werd het pand verbouwd tot café en woonhuis. De naam 'De Eerste Aanleg' verwijst naar de binnenvaartschippers die met hun trekschuiten rond 1900 aanlegden voor de houten sluis.

Ellen Toledo

Sinds 1 januari 2002 zijn Kees Heger en zijn vrouw Christine eigenaar van café de 1ste Aanleg, een modern café in een historisch jasje naar de wensen van deze tijd. Samen met Rene Brouwer is Heger al jaren het gezicht van het café. ,,We hebben een enorme ontwikkeling meegemaakt in de afgelopen zeventien jaar", vertelt Heger. ,,Naar mijn idee past een café zich tenminste eens in de vijf á tien jaar aan om te blijven voldoen aan de behoeftes van deze tijd". Vroeger waren er andere behoeftes dan nu. Als voorbeeld noemt Heger de binnenvaartschippers die met hun schuiten met zand en bleekgoed aanlegden bij de houten sluis . ,,Toen was het café letterlijk de 1ste aanleg voor hun tocht naar Amsterdam. Om even op adem te komen namen ze een hete kop koffie of een borrel en vervolgden daarna hun vaartocht via de Zandvaartkade. Pas later in de tijd gingen mensen de horecabedrijven ook opzoeken om er te vertoeven".

Op zondag 6 januari is de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in café de 1ste Aanleg. Vanaf 15.00 uur is iedereen die het café een warm hart toedraagt welkom om te proosten op het nieuwe jaar en het 125-jarig bestaan van het café, om daarna te genieten van live-muziek van de poppy/jazzband Bubblegumm. ,,Met een link naar het 125-jarig bestaan van dit historische pand en het feit dat wij hier al zeventien jaar zitten, willen we laten zien dat we bezig blijven om aan de behoeftes van nu te voldoen. We hebben een frisse nieuwe website, een nieuw logo, nieuwe bedrijfskleding terwijl we ook onze tradities in ere houden. Twee keer per maand live-muziek, proeverijen over bier, wijn en gedistilleerd en de verse soep die wij al tien jaar tijdens de wintermaanden op zaterdagmiddag aanbieden", aldus Heger.