• Zandvoort staat definitief op de kalender van de GP 2020.

    ANP Foto
  • Persconferentie over toekomst Grand Prix Zandvoort

    ANP Foto
  • Luchtopnames van Circuit Zandvoort

    ANP Foto

Circuit Zandvoort kondigt terugkeer Formule 1 aan

ZANDVOORT De kogel is door de kerk: de Formule 1 komt definitief naar Circuit Zandvoort. Dat werd zojuist bekend gemaakt tijdens een persconferentie.  Er is een contract voor drie jaar afgesloten met het circuit.

De kalender van de races zijn nog niet bekend, 'maar dat zal waarschijnlijk rond deze tijd volgend jaar zijn', aldus Chase Charey, directeur van de Formula One Group, de organisatie achter de Formule 1. De burgemeester van Zandvoort Niek Meijer is erg trots dat de race naar zijn plaats komt: "Dit is buitengewoon mooi. Buitengewoon trots dat ik hier mag staan. Dit is goed voor Nederland. Dit is de Grand Prix van Nederland."

Directeur Jan Lammers: "Ik voel me héél trots, als Zandvoorter en oud-coureur. Dat we de GP weer thuis hebben weten te brengen, is geweldig. Waanzinnig, op een unieke locatie. Al ben ik niet helemaal objectief, natuurlijk. De coureur die volgend jaar op pole position komt te staan zal euforisch uit zijn wagen stappen na een pure racebeleving."

TERUGKEER Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers werd in februari al gepresenteerd als beoogd sportief directeur van de Formule 1-race in Nederland. Hij liet zondag weten dat het langverwachte nieuws over de terugkeer van de 'Dutch Grand Prix' eraan zat te komen. "De champagne kan koud, maar de kurk moet er nog even op blijven zitten", lachte hij toen veelbetekenend. Hij vertelt tijdens de persconferentie dat het een bijzondere race gaat worden: "Elke fout wordt hier afgestraft. Dit is een circuit voor coureurs met ballen. Inhalen gaan we echt wel zien. We krijgen een sensationeel evenement."

Bekijk de persconferentie hier (mediapartner NH Nieuws).
(tekst gaat verder onder de video)

De laatste race op het circuit van de Noord-Hollandse kustplaats werd gereden in 1985. Niki Lauda was toen de winnaar.

Verstappen noemde de baan in Zandvoort gisteren in het programma Peptalk op Ziggo Sport al een uitdagend circuit. "Je kunt weinig fouten maken, anders hang je meteen in de muur. Je kunt echter ook niet inhalen, op dit moment althans nog niet. Het is een old school-circuit, het lijkt een beetje op Suzuka in Japan.''

De afgelopen maanden werd er door Circuit Zandvoort naarstig gezocht naar sponsoren om het benodigde bedrag, tussen de 30 en 40 miljoen euro, binnen te halen. In maart werd bekend dat Gemeente Zandvoort met een bedrag van vier miljoen euro een bijdrage doet. Daarnaast zijn met Heineken, PON, Volker Wessels, Talpa Networkd, CM.com en Jumbo de nodige geldschieters gevonden. Heineken, nu ook al actief bij races in Mexico, Monza en Sjanghai, word titelsponsor.

DEN HAAG Vanuit Den Haag wordt er positief gereageerd op het nieuws. Het is "goed nieuws" dat de Formule 1 vanaf volgend jaar weer in Zandvoort neerstrijkt, vindt sportminister Bruno Bruins. Waar mogelijk zal het Rijk bijspringen om "facilitaire ondersteuning" te bieden, belooft hij.

Het Noord-Hollandse circuit klopte eerder tevergeefs bij het ministerie aan om een bijdrage van vijf miljoen euro. Bruins hoopte dat sponsors en fans het geld zelf bij elkaar zouden krijgen en geeft alle credits aan de initiatiefnemers. "Zij hebben het voor elkaar gekregen om het Nederlandse bedrijfsleven te interesseren voor dit mooie evenement." De minister denkt "dat veel GP-liefhebbers uit binnen- en buitenland veel plezier zullen beleven" aan de terugkeer van de Formule 1 in Nederland.