• Archief

Circuit Zandvoort volop in het nieuws

ZANDVOORT Het Zandvoortse Circuit was vorige week volop in het nieuws. Het circuit is bezig om de Formule 1 binnen te halen voor Nederland. Ook het TT Circuit in Assen is hiervoor nog in de running.

Mocht de Formule 1 naar Nederland komen, Circuit Zandvoort krijgt in ieder geval van de overheid geen financiële ondersteuning voor het organiseren van een Formule-1 race. Het circuit had om een jaarlijkse bijdrage gevraagd, maar minister Bruins gaf vorige week aan dat er in het bedrijfsleven voldoende mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van financiële ondersteuning. Ook zou de verkoop van tickets volgens Bruins veel geld opleveren. Wel liet de minister van Sport weten dat de overheid ondersteuning wil bieden bij het verlenen van vergunningen.

Een dag na de uitspraken van Bruins liet RTL Nieuws weten een brief in handen te hebben waarin staat dat alleen het Zandvoortse circuit nog in de race is als gastheer voor de Nederlandse Grand Prix in 2020. Het circuit heeft nog tot 31 maart om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen om een Formule 1-wedstrijd in Nederland te mogen organiseren. Hiervoor zou een bedrag tussen de 30 en 40 miljoen euro nodig zijn. Mocht Zandvoort het benodigde bedrag niet bij elkaar krijgen voor 31 maart dan vervalt de exclusiviteit in de onderhandelingen voor een plekje op de F1-kalender en zal de Formule 1-organisatie met andere circuits in andere landen gaan praten over de plek van Zandvoort op de kalender voor 2020. Over een mogelijke race in Assen wordt met geen woord gerept in de brief.

Volgens Jos Vaessen, de voorzitter van de stichting die werkt aan het binnenhalen van de Grand Prix van Nederland in 2020, is Assen echter geenszins uit beeld. ,,We hebben over enkele weken weer een gesprek met het management van de Formule 1 in Londen. We willen er klaar voor zijn als het Zandvoort niet lukt de financiën op tijd rond te krijgen. Er staat in die brief helemaal niet dat wij niet meer meedoen. Het is bekend dat Zandvoort vanwege zijn geschiedenis de eerste keus is, maar als het daar niet lukt, is Assen het alternatief. Dat is niet veranderd, het management de Formule 1 is daarin open naar ons'', aldus Vaessen.

Financiële perikelen zijn er in Assen niet, zegt Vaessen. ,,Wij hebben de financiën rond. Een grote investeerder is bereid garant te staan. Verder behoeft het circuit maar enkele aanpassingen om aan de voorschriften voor de Formule 1 te voldoen. Daar ligt denk ik het probleem in Zandvoort. Er is veel meer geld nodig om het circuit geschikt te maken. Vandaar dat wij volop doorgaan. Want stel dat op 1 april het besluit valt dat niet Zandvoort, maar Assen de grand prix in 2020 krijgt, dan beginnen we op 2 april met de voorbereidingen.''