• Zelfs als Zandvoorts eerste burger moet je soms vuile handen maken

    wijnand burger

Damherten gesetteld in Zandvoort

ZANDVOORT Onlangs werd de 17.000ste inwoner van Zandvoort verwelkomd door de burgervader. Maar naast inwoners telt Zandvoort ongeveer dertig damherten die in het dorp voor vast hun bivak hebben opgeslagen. ,,Ze gaan nooit meer weg", zegt Willem van der Sloot. ,,Ze zijn inmiddels zo gewend, zeker zolang de herten afgeschoten worden in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) vertikken ze het naar hun natuurlijke habitat terug te keren."

De damherten trekken in roedels door het dorp. ,,De meeste inwoners zijn blij met hun verblijf hier. Ze worden veelvuldig gefotografeerd. Kinderen vinden het prachtig de dieren van zo dichtbij te kunnen zien. Ook voor toeristen is het een bijzonderheid. Sommige mensen voeren ze zelfs, wat absoluut verboden is."

Sommigen mensen zijn minder blij met de hoefdieren. ,,Ze ergeren zich eraan dat hun tuinen vernield en leeg gevreten worden. Ook kan het soms tot gevaarlijke situaties leiden. Hondeneigenaren laten hun viervoeter los lopen en kunnen zo de roedels op hol laten slaan. Die kunnen dan weer kinderen onder de voet lopen en of ernstige (verkeers-) ongelukken veroorzaken."

Een ander gevaar zijn de spoorwegovergangen. ,,De kans dat een hert aangereden wordt door een trein is aanzienlijk. Een keer is dat al gebeurd. Omdat we al eerder leeuwen- en tijgerpoep hadden uitgestrooid en het bleek te werken, heeft burgemeester Niek Meijer weer de poep besteld. Alleen de poep was aanzienlijk in prijs gestegen. Voor 50 kilo moesten we nu 5 euro per kilo betalen. Wat er bij de leeuwen en tijgers ingaat, is nog goedkoper dan wat er uitkomt."

Een ander punt voor zorg is het gebied rondom de natuurbrug over het spoor. ,,Op een lengte van 700 meter is geen hekwerk aanwezig. Je vraagt je af waarom er een natuurbrug voor 13 miljoen wordt gebouwd, terwijl de herten zo het spoor kunnen oversteken. Maar ook voor kinderen is het een levensgevaarlijke situatie, want het duin is daar vrij toegankelijk. Natuurlijk heb ik de wethouder van deze gevaarlijke situatie op de hoogte gebracht." Gelukkig is het hekwerk langs het fietspad klaar. ,,Alle experimenten met geurzuilen, laserlichten en hondenbrigades hebben niet gewerkt. Maar een hekwerk van 800 meter werkt wel, zoals ik voorspeld had. Nu komen er gelukkig geen nieuwe aanvoer herten meer 's avonds uit de AWD".