• Leerlingen van de Vondelschool dansen de Limbo

    Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

De Vondelschool gaat naar buiten

Ellen Toledo

AERDENHOUT Dinsdag 10 april deed de Vondelschool in Aerdenhout mee aan de Nationale Buitenlesdag die IVN en Jantje Beton voor het derde jaar organiseerden. Op deze dag gaven leerkrachten in heel Nederland les in de buitenlucht. Er werden op het schoolplein lessen gegeven en er was een speurtocht voor de groepen 1 t/m 6, die werden begeleid door de groepen 7 en 8. Het weer werkte prima mee en de kinderen genoten van alle activiteiten.

De dag werd rustig opgestart met een yogaclubje op het grasveld voor de school. Het thema van de speurtocht was 'Wereldreis' en er moesten zestien opdrachten uitgevoerd worden die met een bepaald land of werelddeel te maken hadden. Zo moesten ze voor het land Marokko het woord vliegtuig in het Arabisch met stoepkrijt op de stoep schrijven, het liedje 'Mijn tante uit Marokko' zingen en een rap van zes regels verzinnen. Voor Egypte moesten de kinderen zich laten inpakken als een mummie en voor de Antillen de Limbo dansen. Op de Zuidpool moesten ze een iglo bouwen van zand en emmers, een pinguïnrace doen of sneeuwballen gooien. Elke goed uitgevoerde opdracht leverde een stempel in een paspoort op. En om even op adem te komen van de wereldreis, was er voor iedereen een lekker glas limonade en een plakje koek.

IVN en Jantje Beton organiseerden voor het derde jaar de Nationale Buitenlesdag. Inmiddels is er een duidelijke toename te zien in het aantal scholen en leerkrachten die buitenles geven. Uit recent onderzoek van DUO onder 1000 leerkrachten blijkt dat 89 procent vaker buitenles wil geven. Daarbij verwacht 92 procent (op lange termijn) leeropbrengsten bij kinderen. Verder is 75 procent van de leerkrachten van mening dat buitenles een meerwaarde biedt ten opzichte van alleen binnen lesgeven en geeft 30 procent van alle leerkrachten inmiddels ook minimaal een keer per maand buiten les.