Derde plaats voor team Huurders bij Energy Battle

HEEMSTEDE De landelijke Energy Battle van het Klimaatverbond is op 10 oktober opnieuw van start gegaan. Heemstede doet voor het zesde jaar mee en drie teams gaan zoveel mogelijk gas en elektra besparen. Het eerste team van de gemeente Heemstede bestond uit huurders. Recent werd bekend gemaakt dat zij een besparing realiseerden van 13 procent op elektra en 28 procent op gas. Met deze besparingen hebben ze landelijk de derde plaats behaald. Waterschap de Dommel staat op de eerste plek en gemeente Alphen aan den Rijn is voorlopig tweede. In totaal werd door alle teams in Nederland samen gemiddeld 12 procent stroom en 24 procent gas bespaard.

In Heemstede was er 25 september voor alle huurders een 'energie-avond'. Op deze avond hebben zeven huishoudens zich aangemeld om mee te doen als team 'Huurders' met de Energy Battle. Verder stond deze avond centraal wat je als huurder zelf kunt bijdragen aan het besparen van energie. Korter douchen, de verwarming een graadje lager als ook het aanbrengen van radiatorfolie. Alle aanwezigen kregen een pakketje radiatorfolie mee naar huis en dat werd zeer positief ontvangen.

Iedereen die meedoet aan de Energy Battle leent vier weken lang een Wattcher van de gemeente Heemstede. Dit apparaatje geeft inzicht in het elektraverbruik. En inzicht zorgt er al voor dat deelnemers apparaten minder gebruiken of efficiënter inzetten. Een korte was draaien, de was drogen op een wasrek in plaats van in de droger en lampen vervangen voor zuinig LED verlichting en meer. De Wattcher geeft ook aan wat het zogenaamde sluipverbruik is. Ongemerkt kunnen apparaten 's nachts veel stroom verbruiken, bijvoorbeeld de oude koelkast in de schuur.

Ook een tweede team met medewerkers van College Hageveld Heemstede is gestart. In totaal hebben twintig medewerkers van College Hageveld zich aangemeld voor de komende twee rondes (november en januari) van de Energy Battle. Thuis gaan zij zoveel mogelijk elektra en gas besparen en hun 'bespaar-ervaringen' worden met de leerlingen gedeeld tijdens de les.