• Plastic Soup Surfer Merijn Tinga in actie.

    Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto

Duurzaam dagje op Hageveld

HEEMSTEDE Op verschillende plekken in Heemstede wordt woensdag 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid gevierd. Zo komt Plastic Soup Surfer Merijn Tinga naar College Hageveld en vertelt daar zijn verhaal over plastic, zwerfafval, statiegeld en ketenverantwoordelijkheid. Vanaf 18.30 uur is er gelegenheid voor een meet & greet met Tinga onder het genot van een kop koffie. Uiterlijk 19.30 uur start hij vervolgens zijn inleiding van de 50-minuten durende docufilm 'From Source to Sea'.

Merijn Tinga is opgeleid tot bioloog, maar kwam in actie toen hij tijdens een buitenlandse reis werd geconfronteerd met heel veel plastic zwerfafval in de zee. Naast de bewustwordingscampagnes via documentaires, zoals 'From Source to Sea' en andere expedities die hij uitvoert, is er een concrete actie genaamd #Pickup10. Met deze actie en app Literati fotografeer en documenteer je aangetroffen zwerfafval. De resulterende data gebruikt Tinga vervolgens om samen met een deurwaarder aan te kloppen bij grote producenten, hen aan te spreken op hun ketenverantwoordelijkheid en het verminderen van onze plastic verslaving. Op College Hageveld zal hij wederom een vurig betoog houden, enthousiast vertellen over zijn laatste expeditie en wat er in het verschiet ligt.

College Hageveld is gevraagd als locatie voor de vertoning van de docufilm en dat is geen toeval. Hageveld is zelf namelijk fanatiek aan de slag met het verduurzamen van het eigen gebouw. Ook wordt er aandacht besteed aan het gedrag van scholieren. Zo is sinds kort gescheiden inzameling van het (rest)afval op school mogelijk. Sinds de zomer zijn overal afvalbakken geplaatst, waardoor personeel en scholieren hun afval kunnen scheiden. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is gewenst en kan via h.lankveld@heemstede.nl.

Verdere activiteiten in het kader van de Dag van de Duurzaamheid, zijn te vinden op de Facebookpagina van Duurzaam Heemstede. Zo is er op de weekmarkt bijvoorbeeld de nodige aandacht voor. Naast vertegenwoordigers van HeemSteeds Duurzamer over het duurzaam (ver)bouwen van je huis, is onder andere Rabobank Haarlem met een no food waste-trailer en GreenHome aanwezig.