• Wethouder Nicole Mulder, Peter Houssart en Marleen Sijpestein

    Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Peter Houssart schenkt het eerste kopje oesterzwamsoep

    Ellen Toledo

Eerste oogst van Heemsteedse zwammen

HEEMSTEDE Op de Van Streek-markt, die zaterdag 11 mei bij de Dinkelhoeve werd gehouden, werd de eerste oogst oesterzwammen van HeemSteeds Gezwam gepresenteerd. Deze oesterzwammen zijn gekweekt op koffiedik ingezameld bij Heemsteedse ondernemers en organisaties. Met dit initiatief maakt HeemSteeds Gezwam werk van de circulaire economie.

Peter Houssart van Kaldi Koffie Heemstede is zeer nauw betrokken bij het hele project. ,,Enerzijds natuurlijk omdat ik zelf koffie verkoop, maar ook omdat dit een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen ondernemers en de gemeente op duurzaamheid". Het koffiedik dat wordt ingezameld bij de betrokken ondernemers en organisaties, wordt door Marleen Sijpestein van Containing Mushrooms in Hoofddorp opgekweekt tot compost. Op deze compost teelt Marleen op duurzame wijze oesterzwammen.

,,De eerste oogst is een feit. Nu werken alle betrokken partijen aan zaken als een structurele aanvoer van koffiedik, efficiënte logistiek en afspraken rondom afzet van de oesterzwammen. Dat is nog best een klus", aldus Houssart. Het verzamelen van het koffiedik is al een win-situatie op zich: normaal gesproken belandt het koffiedik veelal in de afvalbak. Nu wordt het verwerkt tot compost voor de kweek van oesterzwammen en wordt het uiteindelijk door Marleen naar Meerlanden gebracht voor in de biovergister.

HeemSteeds Gezwam is ontstaan tijdens een ondernemersontbijt in 2018 en ontwikkelt zich nu verder met een kleine schenking vanuit het Meerlandenfonds van afvalverwerker Meerlanden onder de paraplu van lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer. Andere betrokken ondernemers en organisaties zijn De Heerlijkheid, Pasta Box, hockeyclub Alliance en de gemeentewerf.

Voor meer informatie: www.facebook.com/heemsteedsduurzamer of neem contact op met Peter Houssart van Kaldi Koffie via 023-2010214.