• Eigen Foto

Eervolle vermelding voor profielwerkstuk Heemsteedse leerlingen

HEEMSTEDE Voorzitter Prof. dr. Louise Gunning-Schepers reikte zaterdag 13 april bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem twee prijzen van 500 euro uit voor de beste profielwerkstukken voor VWO en HAVO. Steven van den Wildenberg en Matthijs Ates (Atheneum College Hageveld) ontvingen een eervolle vermelding voor hun werkstuk over stemherkenning van personen. Beide leerlingen wonen in Heemstede. De prijs van 500 euro voor het beste VWO-werkstuk was voor het werkstuk Bindingsplekken eiwitten op DNA voorspellen met machine learning van de Haarlemmers Erik van der Plas en Bram van Heest van het Eerste Christelijk Lyceum.

De titel van het werkstuk van Steven en Matthijs luidt Sennsors, a voice recognizer. Ons stemgeluid blijkt net zo uniek te zijn als onze vingerafdruk. Steven en Matthijs maakten met behulp van de programmeertaal Python een programma dat frequenties uit het stemgeluid kan filteren en zo stemmen kan herleiden naar personen. Na honderden malen hun eigen stemmen op te nemen, weten ze het programma voor de stemherkenning van drie mensen accuraat te maken. Daarmee is hun model in ieder geval geslaagd. De jury vindt het een prachtig werkstuk, compleet met een mooie probleemanalyse en voortreffelijk onderzoek. Steven en Matthijs zijn blij met deze lof en vinden de eervolle vermelding heel speciaal. "We krijgen deze vermelding wel van een wetenschappelijke maatschappij die al meer dan 250 jaar bestaat en de kwaliteit van alle inzendingen was erg hoog."

De prijs voor het beste VWO-werkstuk werd gewonnen door de Haarlemmers Erik van der Plas en Bram van Heest van het Eerste Christelijk Lyceum met hun werkstuk Bindingsplekken eiwitten op DNA voorspellen met machine learning. Ze vroegen zich af of je de computer kunt leren om te voorspellen waar eiwitten zich op het DNA bevinden en hoe het lichaam dit gaat aflezen. Bram: "Er zijn wel drie miljard verschillende combinaties mogelijk. Zonder machine learning is dit ondoenlijk. We hebben op kleine schaal aangetoond dat machine learning toepasbaar is op dit DNA-onderzoek." In de toekomst kan machine learning volgens beide winnaars een rol spelen bij de vroege herkenning van erfelijke aandoeningen.
De winnares van de prijs voor het beste HAVO-werkstuk, Britt Riedijk uit Hoofddorp, deed onderzoek naar bloedvatvernauwing door plaquevorming. Ze onderzocht of met behulp van echografie (op basis van geluidsgolven) plaque zonder calcium eerder kan worden opgespoord dan met een CT-scan of röntgenonderzoek. Met goed onderbouwd onderzoek toonde ze aan dat dit helaas niet zo is.

In het totaal nomineerden tien scholen twaalf werkstukken voor deze prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij, die al meer dan 250 jaar tal van wetenschappelijke prijzen toekent. De meeste genomineerden werden bij hun onderzoek gedreven door nieuwsgierigheid. In een korte presentatie laat Prof. dr. Jan Willem Gunning aan de hand van voorbeelden zien ('Waarom valt de maan niet naar beneden?') tot welke doorbraken dat kan leiden. Zijn advies aan de eindexamenleerlingen is dan ook: "Houd je nieuwsgierigheid vast. Er komt altijd iets moois uit."