• Astrid van der Veld barst van de ideeën voor Zandvoort.

    Wijnand Burger

Energietransitie kost geld

Parkeerbeleid belangrijk voor GBZ

ZANDVOORT Niet alleen raakt onze gasvoorraad op, maar we kunnen niet eeuwig doorgaan met CO2 in onze atmosfeer te lozen", zegt Astrid van der Veld. Zij is de lijsttrekker van Gemeente Belangen Zandvoort (GBZ) bij de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Dit zou wel eens op kunnen lopen tot 15.000 euro per huishouden. Daarom houden we goed in de gaten hoe de gemeente en woonstichting 'De Key' hiermee om zal gaan. De Nederlandse staat heeft miljarden verdient met het aardgas. Dan lijkt het ons verkeerd om de gezinnen van Nederland voor de kosten van de overgang op duurzamere energiebronnen te laten opdraaien."

Wijnand Burger

Een belangrijk item voor GBZ is het parkeerbeleid. ,,We zijn van mening dat daar waar bewoners parkeeroverlast hebben en de meerderheid van een wijk een parkeerbeleid wenst, betaald parkeren een goede oplossing biedt. In het onlangs uitgebrachte rapport van de rekenkamer Zandvoort wordt ook betaald parkeren als oplossing aanbevolen".

De parkeervergunningen kunnen wat ons betreft voor een laag bedrag of zelfs gratis op kenteken uitgegeven worden. De controle kan dan eenvoudig geschieden via een scanwagen, zoals dat nu al gebeurt in Amsterdam. Toeristen kunnen dan betalen bij een paal. In buurten waar het plaatsen van een paal onrendabel is, kan betaald worden via telefoon, internet of via bij de gemeente aan te schaffen kraskaarten".

Er moet een goede balans blijven tussen toeristische activiteiten en wonen. ,,Daar bedoelen wij onder andere mee dat bij muziekfestivals meer rekening gehouden moet worden met bastonen, zodat de muziek alleen te horen en niet te voelen is. Wij zijn voor de terugkomst van de Formule 1 naar Zandvoort en het aantal geluidsdagen mag wat ons betreft uitgebreid worden. Ook zijn we voor de komst van een jachthaven, die tevens kan dienen als een zandmotor die ons strand breder zal maken." Het verkiezingsprogramma is enigszins beknopt. ,,Dat hebben we gedaan omdat we een haalbaar en uitvoerbaar programma willen hebben. Maar we barsten van de goede ideeën. We willen het schoolzwemmen weer invoeren. We willen gedurende wintermaanden weer gratis parkeren invoeren op de boulevard. We hopen tevens dat de lopende zaken nu eens aangepakt gaan worden. Laten we kijken wat we kunnen bereiken en niet bij wie het voorstel vandaan komt", zegt Van der Veld.