• Archief

Begraafplaatsen en kerken te bezichtigen op open Monumentendagen

REGIO In Bennebroek is tijdens de Open Monumentendagen maar een monument open voor het publiek, de Hervormde Kerk (Binnenweg 67), maar een bezoek aan deze kerk is zeker de moeite waard. In 1664 was het ontwerp vervaardigd door de bekende bouwmeester Pieter Post en in 1679-1680 gebouwd op initiatief van ambachtsheer Adriaan Pauw jr. De windwijzer op het dak bestaat uit een pauw: symbool van de familie. Het kerkinterieur bezit nog uit de tijd van de bouw een eiken preekstoel, banken en doophek, twee koperen lezenaars en twee koperen kronen. De drie panelen op de preekstoel geven in houtsnijwerk weer: Geloof, Hoop en Liefde. Als bekroning een orgel met een pauw.

In Vogelenzang zijn drie. monumenten open voor het publiek: buitenplaats Leyduin (Woestduinweg 4), R.K. Kerk O.L.V. Tenhemelopneming (Kerkweg 1) en stationsgebouw Vogelenzang (Leidsevaart 34-36). Het neogotische kerkgebouw aan de Kerkweg is gebouwd op initiatief van pastoor Mgr. Dr. Th. Borret door de Leidse architect Th. Molkenboer in de periode najaar 1858 tot juli 1861. Bijzonder in het interieur zijn de betegelde wanden, de mozaïek vloeren, de gebrandschilderde ramen en het fraaie beeldhouwwerk. De kerktoren kan zondag 15 september beklommen worden en er is een expositie over Plekken van Plezier in Vogelenzang.

In Overveen is ook veel te doen. Zo kan er een bezoek gebracht worden aan bijvoorbeeld buitenplaats Elswout (Elswouterlaan 12a). Hier kan onder andere een expositie iver de toekomst van Elswout bezichtigd worden. Ook zijn de Eerebegraafplaats (Zeeweg 26), voormalig Haarlemse fabriek (Zeeweg naast tennispark WOC), schuur op het landje van De Boer (Bloemendaalseweg 183) en Kraantje Lek (Duinlustweg 22) beide dagen open voor publiek. De Joodse Begraafplaats (Tetterodeweg 13) is zondag open voor publiek.

Ook Aerdenhout doet mee aan de Open Monumentendagen met drie monumenten die te bezichtigen zijn. Dit zijn De Adventskerk (Leeuwerikenlaan 7), De Nieuwe Kring (Oscar Mendiklaan 3) en H. Antoniuskerk (Sparrenlaan 9). Laatstgenoemde kerk heeft een bijzonder uiterlijk. Deze kerk is in 1922 gebouwd als noodkerk met een in beginsel zeer sober interieur naar ontwerp van Jos Cuypers. Later kreeg het een meer decoratieve uitstraling doordat het vele hout in het interieur is beschilderd (o.a. door Oscar Mendlik in 1953). Daarnaast is de kerk verrijkt met diverse houten beelden van o.a. Mari Andriessen (Mariabeeld en Hildegardisbeeld).

Kijk voor het volledige programma op www.openmonumentendag.nl