• Eigen Foto

Hoofdgebouw Hartekamp Groep open voor bezoekers

HEEMSTEDE In het kader van de Open Monumentendagen stelt  de Hartekamp Groep op 14 en 15 september het hoofdgebouw van landgoed de Hartekamp open. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het gebouw aan de Herenweg 5 te Heemstede. Er zijn medewerkers aanwezig die meer kunnen vertellen over de historie van het markante gebouw. 

Een kleine greep uit de historie van het landgoed Hartekamp: Het gebouw dateert  uit de 17e eeuw en heeft vele eigenaars en bezoekers gekend. De van oorsprong Zweedse botanicus Linnaeus schreef er in 1737 zijn beroemde 'Hortus Cliffortianus', een overzicht van destijds levende bloemen en planten. Linnaeus en zijn mecenas Clifford zijn dat weekend zelf aanwezig! De bekende landschapsarchitect Zocher Senior heeft begin 19e eeuw de tuin aangelegd en de oranjerie ontworpen. De Duitse keizer Wilhelm II is er regelmatig op bezoek geweest bij de toenmalige eigenaresse Catalina von Pannwitz-Roth. Zij stond in ruil voor een vrijgeleide naar Zwitserland een deel van haar kunstcollectie (waaronder schilderijen van Rembrandt) af aan de Duitsers in 1942. En er wordt gefluisterd dat er nog een kluis is verborgen achter een boekenkast. In 1952 betrekken zes Broeders Penitenten met zestig jongens met een verstandelijke beperking het gebouw en daarmee is de basis gelegd voor wat nu alweer 65 jaar de Hartekamp Groep is.

Een mooie wandeling over het landgoed langs de vijver en de kinderboerderij is ook zeker de moeite waard. In de Orangerie staat de koffie klaar.