• Jos van Kesteren

Orgel van H. Bavokerk te bezichtigen tijdens monumentendagen

HEEMSTEDE de H. Bavokerk (Herenweg 88) is zaterdag 14 en zondag 15 september te bezichtigen in het kader van de Open Monumentendagen. Het interieur van de kerk en de fraaie ramen zijn zeker een bezichtiging waard. Ook het uiterst fraaie kerkorgel is beide dagen te bezichtigen en volop te horen.

Het orgel, gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwers Van den Brink, neemt een belangrijke plaats in. Orgelbouwer Leonard Van den Brink kreeg in 1833 de opdracht een orgel te bouwen voor de oude schuilkerk aan de overzijde van de Hereweg, te Heemstede-Berkenrode. Later, toen dit kerkje werd vergroot, heeft zoon Mathias Van den Brink in 1852 het orgel uitgebreid, overeenstemmend met de grotere kerkruimte.
Bij die gelegenheid construeerde Mathias een geheel nieuwe, vrijstaande speeltafel waarbij de organist met z'n gezicht naar de kerk en het priesterkoor kon spelen. De orgelbouwers Van den Brink hadden hiermee voor een primeur in de Nederlandse orgelbouw gezorgd. Andere orgelbouwers zouden pas veel later dit voorbeeld volgen. Dit onderdeel zou later de redding van het orgel betekenen.

De huidige kerk van St. Bavo werd pas in 1878/1879 gebouwd. Orgelbouwer Adema heeft het Van den Brink-orgel toen overgeplaatst naar de hoge koorzolder achter in de kerk. In de honderd jaar waarin het orgel daar stond is het, door de grote verschillen in temperatuur en vochtigheid op die de koorzolder, steeds slechter, op den duur zelfs onbespeelbaar, geworden. Dank zij een aantal enthousiaste kerkgangers en koorleden, met name door de volhardendheid van Ton Nelissen, is het orgel gered en – mede dank zij de bijzonder geconstrueerde speeltafel - zelfs erkend als rijksmonument.

Het orgel wordt zaterdag- en zondag na 12.00 uur elk half uur bespeeld door Wim Rijkhold Meesters en Ian Clarke. Zij spelen werken van Albert de Klerk, Nicolaus Bruhns, Georg Friderich Handel, Carl Philipp Emanuel Bach en Johan Sebastian Bach

Zaterdag 14 september verzorgt het Vocaal Ensemble Arcadelt tweemaal een kort optreden, om 10.30 en 11.30 uur. Het ensemble brengt koorwerken uit de renaissance ten gehore, met name motetten en chansons afkomstig uit het koorboek van Anna Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII, die als meisje aan het Franse hof in opleiding was.

De kerk is zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend, zondag van 12.00 tot 17.00 uur.