• Eigen Foto

Paddenstoelen in Wandelbos Groenendaal

HEEMSTEDE IVN Zuid-Kennemerland gaat zondag 27 oktober voor in een paddenstoelenexcursie in Wandelbos Groenendaal. Iedereen kent het rijk der fabelen en het rijk der sprookjes, maar het rijk der schimmels is er ook nog.

Er zijn heel veel verschillende soorten paddenstoelen. Als je een schimmel ziet staan, dan zie je meestal de hoed en de steel. Dat is het deel dat in de volksmond de paddenstoel wordt genoemd, de rest van de schimmel zit diep in de grond. In de hoed van het organisme zitten sporen. De wind voert een spore mee naar een plek waar de omstandigheden geschikt zijn en daar ontstaat dan weer een nieuwe zwam. Op deze manier herhaalt het verspreidingsproces van paddenstoelen zich steeds weer.

Wandelbos Groenendaal is een uitstekende plek om deze bijzondere herfstverschijnselen te vinden, mede vanwege het vele dode hout. Er komen ongeveer 250 verschillende soorten paddenstoelen voor in Groenendaal. Genoeg te zien dus.

Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. De groep verzamelt om 14.00 uur bij het infopaneel op de grote parkeerplaats bij restaurant Landgoed Groenendaal (Groenendaal 3, Heemstede). De excursie zal ongeveer 1,5 uur duren. Meer informatie via Leo van der Brugge, 023-5261584 of kijk op www.ivn.nl/zuidkennemerland.