• Archief

Sinterklaas: 'Feest in Jan van Goyenstraat is speciaal'

HEEMSTEDE De Sint kan het dak op, het klinkt niet heel vriendelijk, maar heeft in Heemstede een heel andere betekenis. Sint op het dak is namelijk al vele tientallen jaren een bekend evenement in de Jan van Goyenstraat, niet alleen in Heemstede maar ook in de wijde omgeving. Zondag 17 november lopen de hele dag zwarte pieten in de winkelstraat om snoep uit te delen aan de kinderen. Om ongeveer half vijf komt een bus met de Pietenband de straat in rijden en dan begint het feest pas goed. Er wordt druk geoefend met zingen, want na enige tijd verschijnt de Goedheiligman op het dak van Spring Heemstede. Maar ook als de Sint en zijn Pieten al vertrokken zijn blijft het nog lang druk in de straat…

Sinterklaas zelf heeft er ook dit jaar weer veel zin in. Al is de klimpartij in de Jan van Goyenstraat natuurlijk wel een hele toer voor een man van zijn leeftijd. Maar dat komt allemaal wel goed, zo laat de Goedheiligman weten. "Op mijn leeftijd is het inderdaad niet altijd gemakkelijk meer om het dak op te gaan, maar met de hulp van jonge en lenige Pieten lukt het altijd weer. Ze zijn heel voorzichtig met Sinterklaas en houden me voortdurend in de gaten". 

De Sint heeft het vandaag de dag in ieder geval al een stuk makkelijker dan in vroeger dagen. Toen moest hij met zijn Pieten aan de achterkant van de Jan van Goyenstraat een aantal hoge ladders omhoog klimmen. "Dat was met mijn kleding niet altijd makkelijk. Sinds een aantal jaren mogen we gelukkig via een huis van binnenuit omhoog. Dat is makkelijker en veiliger". Toch is het haast wel eens mis gegaan, zo laat de Goedheiligman weten. "Ik herinner me nog een keer toen het heel hard waaide. Drie Pieten moesten me vast houden, want ik voelde de wind onder mijn mantel komen . Het leek wel een parachute en had het idee dat ik de lucht in vloog. Ook moest mijn mijter vastgehouden worden. Een keer bij het afstijgen van het dak. is mijn mantel los geraakt. Die vloog zo aan de andere kant van de straat door de lucht. Gelukkig heeft een bewoner de mantel gevonden en netjes teruggegeven".

Maar daar bleef het niet bij. Niet alleen dak beklimmen blijft een gevaarlijke klus, ook aan de afdaling zitten risico's vast. "Bij het naar beneden klimmen van het dak is mijn paarse broekrok een keer vast komen te zitten aan de trap. Ik kon niet meer naar boven of beneden. Gelukkig hebben de Pieten mij bevrijd en kon ik rustig naar beneden klimmen". En dan is er natuurlijk ook altijd nog het felle licht. "Als om half 6 in de middag de lichten in de straat uitgaan, komen Sinterklaas en een aantal Pieten tevoorschijn, maar er gaan dan ook heel felle lampen aan die op ons gericht zijn. Sinterklaas krijgt een microfoon en spreekt de kinderen en alle aanwezigen beneden toe, maar door de felle lampen kan ik niks meer zien. Ik moet dan met mijn voeten voelen of ik nog op het dak sta. Gelukkig is er nooit iets ernstigs gebeurd".

Om werk dat gevaarlijk is minder gevaarlijk te maken, zijn er tegenwoordig steeds meer regeltjes. En daar krijgen niet alleen normale mensen mee te maken, ook de Goedheiligman moet daaraan geloven. De Sint vindt dat eigenlijk wel goed, al is het soms wat lastig. "Iets waar ik bijvoorbeeld mee te maken heb, is dat het paard het dak niet meer op mag. Een paar jaar geleden had het gesneeuwd en was het heel glad geworden op het dak. Sinterklaas en een aantal Pieten waren al onderweg om het dak te gaan, toen er plotseling een politieauto met twee agenten kwamen. Ze hebben ons toen voor onze veiligheid verboden verder het dak op te gaan. Teleurgesteld zijn we naar beneden gegaan en in de politieauto gestapt. Achteraf hadden de twee aardige agenten gelijk. Een bewoner van de Jan van Goyenstraat heeft toen zijn huiskamer beschikbaar gesteld en vanuit een raam kon Sinterklaas de kinderen en andere aanwezigen toespreken". 

De Sint kijkt er naar uit om zondag 17 november naar de Jan van Goyenstraat te komen. "Het Sinterklaasfeest in de Jan van Goyenstraat is natuurlijk speciaal omdat Sinterklaas daar op het dak te zien is. Zo speciaal dat de straat van links naar rechts helemaal vol is. Sinterklaas hoort regelmatig dat volwassen mensen daar als kind gestaan hebben uit nostalgie weer komen kijken. Het is natuurlijk heel speciaal om Sinterklaas als enige plaats in Nederland op het dak te zien. Er wordt uit volle borst meegezongen door de kinderen en volwassen mensen. Ook wordt er gedanst, dus een compleet feest om nooit meer te vergeten".

Alle kinderen uit Heemstede en omgeving zijn zondag 17 november volgens de Sint in ieder geval van harte welkom in de Jan van Goyenstraat. Alle kinderen kunnen vanaf ongeveer 16.30 uur genieten van de Pietenband met vrolijke Zangpieten. De kinderen kunnen een kleurplaat inleveren en om 17.30 uur komt het spannende gedeelte dat Sinterklaas met een paar Pieten op het dak verschijnt. "We maken er dan een half uur lang een groot feest van. Sinterklaas praat met de kinderen, we zingen leuke liedjes met de Pietenband en Zangpieten, gaan dansjes doen en dan is het tijd dat ik weer aan het werk ga om cadeautjes bij de schoentjes te leggen samen met de Schoorsteenpieten".

Volgens de Sint zijn alle kinderen in Heemstede afgelopen jaar braaf geweest en verdienen ze dus wel een leuk Sinterklaasfeest. "Sommigen waren wel wat ondeugend, maar daar houdt de Sint wel van". Of de ondernemers van de Jan van Goyenstraat ook braaf zijn geweest, is een iets ander verhaal."Hmmmmmm de meeste wel, hoewel ook soms ondeugend, vooral de mevrouw van de groentewinkel". Dus niemand mee terug naar Spanje in de zak? "Nee, hoewel de mevrouw van de groentewinkel in een aardappelzak?"