• Eigen Foto

Fergus Mulvany nieuwe Europees Kampioen Zandsculpturen

ZANDVOORT In Zandvoort is de Ierse kunstenaar Fergus Mulvany vandaag uitgeroepen tot de nieuwe Europees Kampioen Zandsculpturen. Hij volgt hiermee de Spaanse Sergio Ramirez op. Van 8 tot en met 14 juli hebben zes 'carvers' uit verschillende Europese landen zich gestort het creëren van een schitterend sculptuur passend bij het centrale thema '75 jaar vrijheid'. Zondag 14 juli heeft een professionele jury Fergus voor de vierde keer in 8 jaar tijd tot winnaar uitgeroepen.

De vakjury beoordeelde het kunstwerk 'Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap' als  een virtuoos ontwerp met een uitstekende technische beheersing van het materiaal zand. Het kunstwerk heeft een prachtige detaillering en een duidelijke beeldtaal" 

Het EK Zandsculpturen werd in 2019 voor het achtste achtereenvolgende jaar in Zandvoort georganiseerd. Het EK en het aansluitende Zandsculpturen festival trekt jaarlijks tienduizenden mensen naar Zandvoort die ieder met eigen ogen de ongelooflijk gedetailleerde beelden willen bekijken. De zes vrijheidsmonumenten van zand zijn nog nog tot half oktober te bewonderen.

Dit jaar wordt het Zandsculpturen festival voor het eerst uitgebreid met meer kunst in de openbare ruimte. Op Boulevard de Favauge kunnen bezoekers een prachtige buitenexpositie van de Zandvoortse fotograaf Edwin Keur bekijken. De expositie bestaat uit een serie foto's over de verschillende grondrechtelijke vrijheden, beelden van de diversiteit en de samenleving van Zandvoort. De expositie is te bezoeken tussen 14 juli en 5 september.

Het Zandsculpturen festival en de buitenexpositie zijn kosteloos te bezoeken.

Het EK Zandsculpturen 2019 '75 jaar vrijheid' is een samenwerking met de Gemeente Zandvoort, het Zandvoorts Museum, Holland Casino Zandvoort en de Provincie Noord Holland.