• Robert van Overdijk (directeur circuit Zandvoort) licht de actuele stand van zaken toe

    Ellen Toledo
  • Ellen Verheij (wethouder Zandvoort)

    Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

Formule 1 Grand Prix wordt 'more than just a race'

HEEMSTEDE Inwoners van Heemstede werden afgelopen week in het gemeentehuis bijgepraat over de organisatie van de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort in mei 2020. De bijeenkomst werd bijgewoond door zo'n vijftig belangstellenden, bestaande uit inwoners, raadsleden en ondernemers.

Ellen Toledo

De gemeente Zandvoort is samen met het circuit verantwoordelijk voor de organisatie van dit evenement. Ellen Verheij (wethouder Zandvoort) en Robert van Overdijk (directeur van circuit Zandvoort) waren aanwezig om de actuele stand van zaken toe te lichten. Ellen Verheij. "Er gebeurt veel in Zandvoort waarvan Formule 1 het vliegwiel is en we zien het als een enorme kans. Het begon met een motie van de VVD bij de begroting in 2015 om te kijken of het mogelijk is de Formule 1 terug te halen naar Zandvoort. Dat heeft geleid tot een onderzoek eind 2018 naar de haalbaarheid van de Formule 1. Uit het onderzoek bleek dat het haalbaar is en een enorme kans voor Zandvoort, voor de regio en voor Nederland. Wij willen deze kans grijpen en dat betekent dat je daar je nek voor moet uitsteken, moet faciliteren maar ook daar de middelen voor moet geven. Dat was in maart van dit jaar. De gemeenteraad in Zandvoort heeft unaniem beslist om 4,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het huidige jaar en de komende drie jaar. Dat geld zit in de hoofdthema's als bereikbaarheid, ambtelijke capaciteit en site events".

Robert van Overdijk (directeur Circuit Zandvoort) liet een filmpje zien wat destijds gemaakt is om bij Formule One Management in Londen te laten zien wat het betekent om na 35 jaar weer terug te keren met de Formule 1 race in Zandvoort. "Dit gesprek zouden we nooit gevoerd hebben als Max Verstappen er niet zou zijn, zonder Max zouden we dit verhaal niet hebben", aldus Van Overdijk. Het filmpje toonde onder andere beelden van het laatste podium in 1985 met Alain Prost, Ayrton Senna en Nikki Lauda. "De aandacht voor Formule 1 is, na de Olympische Spelen, WK en EK Voetbal, wereldwijd het grootst". Van Overdijk nam een aantal thema's door zoals organisatievorm, bereikbaarheid en mobiliteit. "Wij nemen de regie en zullen proberen om alle onderwerpen die gevoelig liggen zo goed mogelijk voor te bereiden en zoveel mogelijk met lokale partijen. Door bezoekers te stimuleren om op de fiets of per trein te komen en tickets inclusief fietshuur of pendelvervoer te verkopen, wordt de verkeersstroom verspreid".

De terugkomst van de Formule 1 moet 81 miljoen euro opleveren voor de regio rondom Zandvoort. Door in de week rondom de Grand Prix side events te organiseren wordt het 'more than just a race'. "We richten ons niet alleen op de anderhalf uur race op zondag, maar de rest van de week is net zo belangrijk. Veel mensen zullen ervoor kiezen om meerdere dagen te verblijven rondom een race. Met een programma van side events kunnen zij op een camping of in een hotel verblijven. Een wezenlijk onderdeel van het mobiliteitsvraagstuk omdat er niet op en neer gereisd hoeft te worden".