• Archief
  • Vergadering Raadscommissie.

    Gemeente Zandvoort

Geld beschikbaar voor organiseren Formule 1 in Zandvoort

ZANDVOORT De kans voor een terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort wordt steeds groter. Het college vraagt daarom aan de gemeenteraad om een krediet van ruim 4 miljoen euro beschikbaar te stellen. Het geld zal alleen gebruikt worden als de race in de jaren 2020 tot 2022 ook werkelijk driemaal op het circuit gehouden wordt.

Wijnand Burger

Het geld zal niet ten goede komen aan het circuit of de Formula One Group (FOM). Het wordt gebruikt voor extra ambtelijke capaciteit voor de organisatie, facilitaire voorzieningen en onvoorziene kosten onder nader door het college te bepalen voorwaarden. Ook zal 500.000 euro gebruikt worden voor een nieuwe toegangsweg. Deze weg loopt vanaf de boulevard naar het circuit en is nu nog een bestaande entree voor voetgangers.

De financiering zal plaatsvinden door de toeristenbelasting te verhogen en een bijdrage uit de Strategische Investerings Agenda (SIA) van 1 miljoen euro. Dat geeft enige discussie, omdat sommige partijen denken dat de SIA daar niet voor bedoeld is. De ouderenpartij was een van die partijen, maar ging later akkoord als de dekking uit de SIA tijdelijk is. Daardoor wordt de toeristenbelasting niet met 0.50 euro met 0,75 euro verhoogd.

Lees ook: Gemeente Zandvoort investeert 4 miljoen in Formule 1.

GroenLinks heeft vanwege milieutechnische redenen zijn twijfel om het voorstel te steunen. Ze roepen in een motie samen met CDA en PvdA op om de Grandprix zo duurzaam mogelijk te maken. In het vervoersplan moet de aandacht vooral uitgaan naar het Openbaar Vervoer en de komst per fiets. Ook pleiten zij voor andere milieu maatregen zoals het gebruik van papieren verpakkingen door de horeca en het planten van bomen. Uiteindelijk gaan ook zij akkoord, maar noemen het de moeilijkste beslissing uit hun politieke bestaan. De motie wordt aangenomen.  

Wethouder Ellen Verheij-de Haas vindt dat de Formule 1 ons dorp een wereldwijde media aandacht brengt met enorme economische kansen. Daar komt bij dat het vervoersplan ook ingezet kan worden voor anderen evenementen. Ze is blij dat het raadsvoorstel unaniem wordt aangenomen.

Ook veel Zandvoorters zijn razend enthousiast, meldt NH Nieuws:

NH Nieuws, mediapartner van de Heemsteedse Courant, maakte bovenstaande video's over de Formule 1 in Zandvoort.