• Ellen Toledo

Genieten van elkaar en sport

HEEMSTEDE Maar liefst 660 leerlingen van alle tien basisscholen in Heemstede deden maandag 2 oktober mee aan de jaarlijkse Heemstede Sportdag. Tijdens deze dag konden zij verschillende sporten uitproberen. De bedoeling van deze clinics is de leerlingen te laten kennismaken met sporten die ze zelf nog nooit gedaan hebben. Zij konden zich van te voren opgeven voor sporten die ze graag wilden proberen en misschien anders ook nooit zouden doen.

Ondanks de enorme filevorming in en rondom Heemstede, is iedereen tijdig aanwezig voor de opening om 9.00 uur bij de VEW voetbalkantine aan de Sportparklaan. De leerlingen worden welkom geheten door Marije, buurtsportcoach, waarna zij een applaus vraagt voor de wethouder van sport, Sebastiaan Nieuwland, die de officiële opening verricht. ,,Vandaag zijn er 25 verschillende verenigingen die sportclinics aanbieden aan deze leerlingen van groep 7 en 8", vertelt Marije. Op haar vraag of de wethouder vroeger ook aan sport heeft gedaan, moet de wethouder eerlijk bekennen dat hij niet zo goed was in sport. ,,Ik heb aan waterpolo en wedstrijdzwemmen gedaan en heel kort aan voetbal, totdat ik besloot om muziek te gaan maken en ging spelen op een hele zware tuba. En ik kan je vertellen, dat is óók een sport", grapt hij. Wat hij de leerlingen voor deze dag wil meegeven is: ,,Heb het vooral naar je zin en sport op het niveau en de manier die bij je past. Wil je het relaxed doen of lekker fanatiek, het belangrijkste is om vandaag vooral te genieten, van elkaar en van de sport".

In de sporthal kan er meegedaan worden aan volleybal, judo, turnen, tafeltennis, freerunnen en dansen. In de VEW voetbalkantine kan er kennisgemaakt worden met streetdance en hiphop. Buiten wordt er onder andere gevoetbald, gegolfd en Beeball gespeeld. Ook is er tijd voor 'the fun', waarbij je in een grote plastic bal tegen je tegenstander aan moet botsen. Rond half drie is de sportdag ten einde en kan het een succes genoemd worden.