• Eigen Foto

GroenLinks strijdt tegen afval

ZANDVOORT Het is veel mensen een doorn in het oog, na een mooie dag in het dorp of op het strand ligt er in de avond een berg met rommel. Buiten het feit dat het geen fraai beeld is, is het ook nog eens schadelijk voor het milieu. Om een eind te maken aan deze rommel en de groeiende plastic soep in de zee heeft GroenLinks Zandvoort drie moties gemaakt.

Na elke mooie dag ligt het strand bezaaid met afval van bezoekers. Daarbij stuitten welwillenden op overvolle container. ,,Het strandafval is het grootste probleem, afval dat op het strand ligt wordt door de eb en vloed bewegingen mee genomen de zee op", aldus fractievoorzitter Karim el Gebaly. Het doel van de motie is meer afval inzamel mogelijkheden te creëren op het strand en deze dan vanzelfsprekend ook op tijd te legen.

Overal waar een feestje is blijft een weerwar van plastic bekers liggen. Het gevolg hiervan is dat de straten er niet meer uitzien. Er bestaan nu systemen waarbij de 'one-use-cups' worden vervangen door bekertjes die je vaker kan gebruiken en waar statiegeld op zit. ,,In Amsterdam draaien hier al een aantal pilots mee en die zijn zo succesvol dat dit ook kansen biedt voor Zandvoort", stelt commissielid van GroenLinks Remy Driehuizen. ,,Het is daarbij belangrijk dat we niet overbodig veel plastic gebruiken en daar speelt dit systeem goed op in."

Er worden in Nederland zo'n één miljoen ballonnen opgelaten waarvan er ruim zeventigduizend in zee terecht komen. "Het gevolg van de ballon restanten in het water is dat vissen en vogels dit zien als eten en sterven aan een dieet van plastic", naar mening van Jurre Keuning commissielid van GroenLinks. "Wanneer je weet dat dat het gevolg kan zijn van vaak een leuke en ludieke ballonnen actie kijk je er wel anders naar". GroenLinks wil het verbieden om binnen de gemeentegrens van Zandvoort ballonnen op te laten. Dit om onnodig dierenleed te voorkomen.

GroenLinks Zandvoort hoopt dat de collega's van andere partijen ook een eind willen maken aan de berg afval die ook nog eens dierenleed veroorzaakt en roept de collega's ook op deze moties te steunen. Het is volgend el Gebaly ,,tijd dat we de mouwen opstropen en een eind maken aan deze vorm van vervuiling".