• Burgemeester Nienhuis ontvangt namens Arno Koek het Poëziegeschenk - Vrij - Wij? -

  Ellen Toledo
 • Marten Janse overhandigt een exemplaar van de koepelbundel aan burgemeester Astrid Nienhuis

  Ellen Toledo
 • Anneruth Wibaut

  Ellen Toledo
 • Eric van Loo

  Ellen Toledo
 • Loes Jonker draagt een gedicht voor over Anne Frank

  Ellen Toledo
 • Peer van den Hoven (l) en Marten Janse, de initiatiefnemers van het project

  Ellen Toledo
 • Lilian Cornielje

  Ellen Toledo
 • Jan Kal

  Ellen Toledo
 • Nima brengt een gedicht ten gehore in de vorm van een rap

  Ellen Toledo
 • Rogier Cornelisse

  Ellen Toledo

Haarlemse Dichtlijn presenteert Koepelbundel bij Blokker

HEEMSTEDE In het kader van de Poëzieweek presenteerde De Haarlemse Dichtlijn afgelopen zaterdag bij Boekhandel Blokker de bundel met gedichten die in het project 'Open de Koepel' zijn geschreven, aangevuld met gedichten over 'Vrijheid', het thema van de Poëzieweek.

Ellen Toledo

Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. De Poëzieweek viert de vrijheid van 31 januari t/m 6 februari. Jaarlijks zijn er allerlei activiteiten die liefhebbers van poëzie op veel plaatsen organiseren. De Haarlemse Dichtlijn presenteerde 22 januari een verzamelbundel poëzie 'Open de Koepel' rondom het Haarlemse rijksmonument 'De Koepel'. Eind 2018 vond het culturele project Architectural Healing plaats waaraan een twintigtal dichters meedeed. Doel van het project was om voor de verbouwing van het terrein tot onderwijscampus (University College), de naargeestige sfeer van het verleden te verjagen. De bundel bevat veertig gedichten van meer en minder bekende dichters zoals Sylvia Hubers, Jan Kal, John Schoorl, Eric van Loo, Lilian Cornielje en Demi Baltus. De verkoopprijs van de bundel is 5 euro.

Marten Janse, voorzitter van De Haarlemse Dichtlijn overhandigde een exemplaar van de koepelbundel aan burgemeester Astrid Nienhuis. Ook ontving zij uit handen van Arno Koek van Boekhandel Blokker het boekje 'Vrij - Wij?', met nieuwe gedichten van Tom Lanoye. Dit boekje is het Poëziegeschenk en wordt door de boekhandel gratis aangeboden bij aankoop van een poëziebundel. Een aantal dichters droeg gedichten voor uit de bundel en uit eigen werk. Eric van Loo gaf als advies om naast de bundel 'Open de Koepel' ook de dichtbundel 'Celinspecties' uit 2012 van Ester Naomi Perquin te lezen.

Wie ook een gedicht had over 'Vrijheid' kon dat deze middag ook voordragen. Loes Jonker las een gedicht voor dat zij schreef over Anne Frank en de kastanjeboom die in de tuin achter 'Het Achterhuis' stond. Ook bijzonder was de voordracht van Nima (artiestennaam Grensloos), geboren in Iran (1981) een land waar geen vrijheid is om je mening te uiten. Met muziek uit zijn telefoon bracht hij een gedicht ten gehore in de vorm van een rap.