• De Onze Lieve Vrouw Hemelvaart met rechts de pastorie.

    Theo Out

HeerlijkHeden 181 vol leuke wetenswaardigheden

21-07-2019, 11:26 | Lezersnieuws | harry

De zomereditie van HeerlijkHeden opent met een pleidooi voor het verlenen van de monumentenstatus aan de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk aan het Valkenburgerplein in Heemstede. De kerk, ontworpen door Joseph en Pierre Cuypers, is met de speciale vorm van de koepel en nog vrijwel gave interieur een bijzonder waardevol gebouw.

Talloze kinderen, maar ook veel volwassenen, hebben goede herinneringen aan de ponywagens van Jan en Henny Weijers in Groenendaal. Vanaf de speeltuin langs de kinderboerderij en dan het draaipunt bij het molentje. Mooie foto’s en vrolijke anekdotes nemen de lezer mee terug naar de jaren vijftig.

Vorig jaar kocht de HVHB op een veiling een originele akte van de verkoop van de Heemsteedse herberg Oud-Rome in 1776. Waar lag die herberg precies en er was toch ook een herberg Nieuw-Rome? Oude kaarten en kranten helpen deze vragen beantwoorden.

De Reek in Bennebroek is een historisch dorpsbeeld om zuinig op te zijn. De karakteristieke lintbebouwing, de smalle weg, de rij lindebomen en de Bennebroekervaart , het zijn alle vier kenmerken die honderden jaren geleden ontstaan.

Vlak bij station Heemstede-Aerdenhout staat op de hoek van Zandvoortselaan en de

Asterkade appartementencomplex ‘De Rozenburgh’, gebouwd in 1973. Vóór die tijd zag

de omgeving er heel anders uit, met onder meer het café van Jansen en iets verderop aan de Leidsevaart het huisje van Holdorp.

De Zusters Augustinessen zijn vertrokken uit Mariënheuvel en het pand krijgt een nieuwe bestemming. Een mooi moment voor een terugblik op al het goede werk dat de zusters voor de samenleving hebben verricht.

Verder in dit nummer natuurlijk informatie over de komende activiteiten van de HVHB, waaronder de Open Monumentendagen, Koffie met HeerlijkHeden en een nieuwe expositie in het Pomphuis.