• Picasa

Hevige strijd om kampioenschap Garnalenpellen

ZANDVOORT Voor de achtste maal konden garnalenpellers zaterdag 28 oktober in Zandvoort meedingen naar de titel Kampioen Garnalenpeller 2017. Eerst wordt er een voorselectie gemaakt. De recreanten kunnen door een goed resultaat in de voorrondes proberen bij de profs ingedeeld te worden. Als dat niet lukt, kunnen ze in een eigen competitie om de eer strijden.

De organisatie is in handen van 'De Vrienden van de Garnael' en de strijd barstte zaterdag 28 oktober los in strandpaviljoen Thalassa. De crew van het paviljoen helpt mee met de organisatie. Maar naast het wedstrijdelement gaat het ook om de sfeer. ,,Die wordt er door het accordeonduo 'Hij en Gij' goed ingebracht", laat een enthousiaste deelnemer weten. Ze spelen Nederlandstalige meezingers en tussen de rondes door wordt er gedanst en vangt zelfs een polonaise aan.

De garnalen zijn speciaal gevangen voor de kust van het paviljoen. Van de garnalen worden door de chef- kok van Thalassa lekkere hapjes gemaakt, die gratis uitgedeeld worden. ,,Ofschoon het een echte wedstrijd is met een strenge doch rechtvaardige jury, is het vooral een gezellig en ludiek feest", zegt een bezoeker. ,,We gaan lekker tot laat in de avond door".

De kampioenschap garnalenpeller 2017 is na een spannende finale gewonnen door Willemien Elsman. Tweede werd Paul Laarman en Arnold Bluys ging er met de derde prijs vandoor. Ze ontvingen een beker en een dinerbon, een welverdiende beloning.

Een garnaal pellen gaat in drie stappen: Laat de bevroren garnalen eerst ontdooien. Pel dan vanaf de binnenkant (de pootjes) voorzichtig de schaal van de garnaal. Het laatste stukje schil met het staartje trek je er in een keer vanaf. Maak met een scherp mes een sneetje in de rug van de garnaal, en verwijder het darmkanaal. Spoel de garnalen nog even na onder koud stromend water. Heb je garnalen waar de kop nog aan zit en wil je die verwijderen, draai ze er dan vanaf (niet trekken). Pel dan vanaf de binnenkant de schaal van de garnaal.