• Blokker

Historisch interview over Brederode bij Blokker

HEEMSTEDE Frits van Oostrom wordt donderdag 22 februari vanaf 20.00 uur geïnterview over zijn boek 'Nobel streven' (door het DWDD panel getipt in oktober) bij Boekhandel Blokker (Binnenweg 138). Jaap Verschoor, voorzitter van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, gaat met hem in gesprek en dat is vooral bijzonder vanwege het lokale karakter van het boek, namelijk Jan van Brederode en het kasteel in Santpoort.

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. 'Nobel streven' reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan van Brederode tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde. En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal. Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eer, Maerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift en Wereld in woorden.

De entree bedraagt 7,50 euro. Reserveren kan via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472.