• Kiki en Liv op hun zelfgebouwd restaurant

    wijnand burger

Hollywood in de duinen

ZANDVOORT In de laatste week van de vakantie bouwen kinderen altijd hun eigen dorp in de duinen. Het thema was dit jaar Hollywood en daarom timmerden ze winkeltjes, restaurants en ruimtes om te chillen voor filmsterren in elkaar. Er was zelfs een ruimte waar de bioscoopfilms kunnen worden geplakt, geknipt en bewerkt. Zo brachten ze de filmwereld van Amerika naar Zandvoort, wat voor deze gelegenheid omgedoopt werd tot Zandwood.

Wijnand Burger

Maar er wordt niet alleen gebouwd en geknutseld in het dorp. Er wordt levendig gehandeld in spijkers. In de vorige edities kon je overal op de grond spijkers aantreffen, in verband met de veiligheid worden ze nu beperkt uitgegeven. Door deze schaarste zijn spijkers een betaalmiddel geworden. De kinderen leren er mee te onderhandelen. Snoep, popcorn, chips en frisdrank, alles wat de kinderen van huis meenemen, wordt met spijkers afgerekend. In de schiettent worden de prijzen in spijkers uitbetaald.

Het is alweer voor de zevende keer dat het Timmerdorp gehouden wordt. Ongeveer 150 kinderen van 8 tot 12 uit Zandvoort en omgeving doen er aan mee. Ze werken in groepjes van vier. Het complete dorp wordt in vier dagen uit de grond gestamd. De kinderen laten daarbij hun fantasie de vrije loop en de huisjes worden naar eigen smaak versierd.

Op vrijdag worden er ook andere activiteiten georganiseerd. Zo is er een springkussen en een waterglijbaan. Er worden suikerspinnen gemaakt en popcorn gepoft. De kinderen staan er voor in de rij. Op vrijdag om vier uur mogen de ouders en grootouders komen kijken. Daarna volgt een loterij waarvoor Zandvoortse ondernemers prijzen beschikbaar hebben gesteld..

Naast de vele vrijwilligers die de kinderen met raad en daad bijstaan, zijn er ook veel sponsors die het evenement mogelijk maken. Alle dagen zijn er medewerkers van het Rode Kruis uit Zandvoort. De eerste dagen hebben zij handen vol werk gehad om de kinderen die op hun duim sloegen te verzorgen. Grote ongelukken zijn er niet gebeurd.

Dit jaar worden de bouwsels niet verbrand. De brandweer vindt dat te gevaarlijk in verband met de droogte.