• Archief

HVHB zoekt kandidaten voor Erfgoedprijs

HEEMSTEDE De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek reikt in haar maandelijkse bijeenkomst van 6 juni voor de vijfde keer de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijsuit. Deze prijs wordt sinds 2015 toegekend om initiatieven op het gebied van cultureel erfgoed in Heemstede en Bennebroek te belonen. De jury kiest graag uit een groot aanbod en daarom wordt de inwoners van Heemstede en Bennebroek gevraagd mee te denken over potentiële kandidaten en deze te nomineren.

De prijs is vernoemd naar oud-burgemeester Van Lennep, die in 2015 100 jaar geworden zou zijn. De historische vereniging voor Heemstede en Bennebroek had juist een legaat gekregen en besloot om het geld te gebruiken om de erfgoedprijs op te zetten. Vorig jaar waren Heemstedenaar Hans Krol, het Noord-Hollands Archief en de Stichting Behoud Lucia-klooster de kandidaten. Laatstgenoemde ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. Eerdere winnaars waren de Trambrug in Bennebroek, de gereconstrueerde winkelpui van Zijlstra (Raadhuisstraat 49) en het Wapen van Heemstede aan het Wilhelminaplein. De prijs is een speciaal voor dit doel en in opdracht van de HVHB vervaardigde penning. De ontwerpster en edelsmid mevrouw Christine van der Velden maakte voor elk jaar een ander model.

Heemstedenaren en Bennebroekers worden opgeroepen om actief mee te denken voor de nominaties voor dit jaar. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de restauratie van een historisch gebouw, de (her)inrichting van een landschap, een publicatie of aan andere initiatieven. Op www.hv-hb.nl en in het meest recente nummer van HeerlijkHeden (179) is meer informatie over de Erfgoedprijs. Daarin staat ook een interview met de juryleden. Kandidaten kunnen tot 28 februari worden ingediend bij de secretaris van de jury via m.de.bruijn49@kpnplanet.nl