• Jermaine en Anouke runnen Boks.

    Raymond Borghardt

Jong en oud komen samen bij Boks

HEEMSTEDE Sinds mei 2016 is Boksschool Boks gevestigd in Heemstede. De naam dekt niet het gehele lading, want er worden diverse soorten lessen gegeven. Van conditietraining en zaktraining tot boksen en kickboksen. Jong en oud kunnen hier werken aan hun sportieve prestaties. Jermaine en Anouke zijn de trotse eigenaren van industrieel ingerichte school.

Anouke: ,,Ik heb diverse banen gehad van evenementenorganisatie, sales tot aan recruitment. We maken nu hele lange dagen maar dit geeft echt voldoening". Voor Jermaine geldt hetzelfde: ,,Na mijn topsportcarrière heb ik voor verschillende bedrijven gewerkt. Best pittige banen zoals bij de reclassering. Onze droom was toch om voor ons zelf te beginnen. Nadat we een voedingslijn hebben opgezet zijn we gestart met Boks".

Jermaine heeft een indrukwekkende sportcarrière achter de rug. Zoals iedere topsporter heeft hij hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt. Voor de Nederlandse Taekwondoselectie heeft hij over de hele wereld wedstrijden gevochten en dito prijzen gehaald. ,,Vanaf heel jonge leeftijd sport ik. Naast talent hebben is het keihard werken, zes tot acht uur trainen per dag is geen uitzondering". Het jaar 2000 liet zien hoe hard de sport kan zijn. ,,Ik zat bij de selectie voor de Olympische spelen in Sydney. Tijdens het trainingskamp raakte ik geblesseerd aan mijn meniscus, dus geen Olympische spelen. Daarnaast heb ik ook in andere vechtsportdisciplines wedstrijden gedaan zoals thaibokswedstrijden, hapkido wedstrijden en PKA wedstrijden". Jermaine besefte de kwetsbaarheid en heeft naast zijn sportcarrière ook nog een HBO en enkele certificaten aan de universiteit behaald.

Al deze kennis en ervaring gebruikt hij nu dagelijks in zijn lessen. Boks is een plek waar jong en oud samen komen. Bij de jeugd en volwassen leden is ruim 1/3 vrouw. Anouke: ,,We bieden een plek om te sportief bezig te zijn. Waar iedereen zich thuis voelt. De leden hebben diverse niveaus. Kinderen die lid willen worden moeten altijd met een ouder komen”. Jermaine en Anouke vinden het belangrijk dat ouders zien waar hun kinderen verblijven. ,,Boks is een plek waar je met een goed gevoel je kind kunt laten sporten. Wij kennen ook iedereen bij naam en weten precies wie de ouders zijn”. De lessen worden altijd in kleine teams gegeven. Dit is een bewuste keuze zodat iedereen veel aandacht krijgt.

Nog steeds zijn er mensen die denken dat Kickboksen alleen om agressie gaat. ,,Het tegendeel is het geval. De sport gaat juist om het beheersen. Je leert jezelf heel goed kennen. De basis is respect, Voor elkaar maar ook voor je eigen lichaam", vervolgt Jermaine. ,,Soms komt er bijvoorbeeld iemand binnen met het beroep van advocaat. Die geven dan aan dat ze niet met een blauw oog op kantoor kunnen zitten. Sinds we open zijn is hier nog nooit iemand geblesseerd geraakt dus ook geen blauwe ogen. Sporten als hockey, voetbal en paardrijden veroorzaken zelfs meer blessures. Kickboksen of boksen is een prima aanvullende sport op bijvoorbeeld hockey. Je wordt sterker, sneller, traint je lichaam allround en leert je eigen grenzen nog beter kennen. Sommige leden zijn zelfs door een hulpverlener of fysiotherapeut doorgestuurd naar ons. Voor revalidatie of stressrelease is de sport ideaal”.

Boks richt zich naast de inwoners van Heemstede en omgeving ook steeds meer op bedrijven. Sporten is voor iedereen goed. Tijdens een clinic is er ook plaats voor een stukje mental coaching. Jermaine en Anouke zijn als tandem goed ingespeeld. Met hun achtergrond en gevolgde opleidingen weten ze precies hoe je iemand uit zijn comfortzone haalt met als gevolg dat je als mensen verder groeit. Anouke: ,,Binnen bedrijven heb je altijd een bepaalde cultuur. Dit zie je terug in de teams. Zo heb je altijd mensen die het voortouw nemen en de wat stillere. Door onze aanpak ondervinden de deelnemers verschillende facetten. De prater moet eens stil zijn en de stille meer uiten. We krijgen een hele goed feedback hier op”. Jermaine vult aan: ,,De deur staat hier altijd open, laat je verrassen door de relaxte sfeer. Nieuwe leden zijn altijd verbaasd over het feit dat zij altijd wel iemand kennen in hun nabije omgeving die zij dan ook weer tegenkomen bij Boks. Het najaar is er ook weer een open dag om kennis te maken met het team en de sporten".