• Dominiek Bos met haar geleidehond Nike laat kinderen met een blinddoek ervaren hoe het is om blind te zijn

  Ellen Toledo
 • De doppen aktie van KNGF Geleidehonden

  Ellen Toledo
 • Dominiek Bos vertelt wat haar geleidehond Nike allemaal moet kunnen

  Ellen Toledo
 • De kinderen luisteren ademloos naar Dominiek

  Ellen Toledo
 • Door een kokertje met plastic zakje ervoor kijken om te zien hoe Dominiek de buitenwereld ziet

  Ellen Toledo
 • De kleurrijke poster van de Aidan uit groep 8

  Ellen Toledo

Jubileumjaar op de Jacobaschool

HEEMSTEDE De Jacobaschool bestaat dit jaar 90 jaar. Om hier op een feestelijke manier aandacht aan te geven, is een aantal leuke activiteiten georganiseerd voor de leerlingen.

Ellen Toledo

Wietse Algera, directeur van de Jacobaschool, vertelt: ,,Natuurlijk zijn er festiviteiten voor de kinderen, maar wij hebben samen met de oudervereniging besloten dat we in het jubileumjaar niet alleen leuke dingen voor onszelf organiseren, maar ook echt iets voor een ander". Dit heeft geresulteerd in 'de week van 'Jacoba Doet' met drie acties: het inzamelen van doppen voor KNGF Geleidehonden, boodschappen verzamelen voor de voedselbank en kaarten schrijven aan eenzame ouderen.

Aidan, een leerling uit groep acht, heeft een kleurige 'Jacoba Doet' poster gemaakt die in de hal hangt met de kreten: 'We maken kaarten', 'We sparen doppen', 'We halen voedsel op'. De kinderen van groep 5 t/m 8 zijn naar het distributiecentrum van de Voedselbank geweest en hebben er een presentatie over gegeven in de klas. In elke klas staan kratjes en bakken om voedsel en doppen te verzamelen. En er zijn kaartjes met een eigen tekst of tekening verstuurd naar zorgcentrum Bosbeek, de Zonnebloem en WIJ Heemstede. Vorige week maandag was de aftrap van 'Jacoba Doet' in aanwezigheid van burgemeester Astrid Nienhuis, die symbolisch de eerste dop voor het KNGF doneerde. Dominiek Bos, ambassadeur van KNGF en zelf slechtziend, was deze week twee keer op de school met haar geleidehond Nike. In de gymzaal vertelde ze hoe belangrijk Nike voor haar is en wat Nike allemaal moet leren. ,,Nike maakt mijn wereld vijf keer groter. Er zijn wel 8 miljoen doppen nodig voor de opleiding van één hond", vertelt ze. ,,De opleiding voor één hond kost 40.000 euro". Om de kinderen te laten ervaren hoe het is om (bijna) blind te zijn, moesten ze met een blinddoek om raden welk klasgenootje voor ze stonden, wat voor grote hilariteit zorgde. Op 24 mei wordt er een musical opgevoerd door het team van de school met ouders en leerlingen waar de komende tijd hard voor gerepeteerd wordt. Dezelfde avond is er een groot feest voor alle ouders.